ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάλογος για τα θεσμικά νομαρχών

Ασαφές παραμένει το θεσμικό τοπίο για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και σε εκκρεμότητα το οικονομικό και μετά τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ENAE).

H ανακοίνωση του υπουργού ότι η Νομαρχιακή Αυτοδοίκηση θα παραμείνει και θα ενισχυθεί ως ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, που προβλέπει τρεις βαθμούς Αυτοδιοίκησης ενώ το αναθεωρηθέν Σύνταγμα προβλέπει δύο βαθμούς, περιπλέκει το θέμα, που παραμένει σε εκκρεμότητα και αφορά τόσο την τύχη της σημερινής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, όσο και το επίπεδο εφαρμογής της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης. Ηδη η Κεντρική Ενωση Δήμων, με ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου της έχει υποστηρίξει την περιφερειακή αυτοδιοίκηση ως τον δεύτερο βαθμό του θεσμού, προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιήσει και αναπτυξιακές δραστηριότητες, ενώ και η ENAE έχει ταχθεί υπέρ ενός ευρύτερου γεωγραφικού επιπέδου από τον σημερινό νομό για την εφαρμογή του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο διάστημα τόσο το υπουργείο, όσο και τα όργανα της Αυτοδιοίκησης, καθώς ο υπουργός κ. Π. Παυλόπουλος ζήτησε από τους νομάρχες να καταθέσουν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου τις προτάσεις τους για όλα τα θεσμικά θέματα. Πάντως ο υπουργός κατέστησε και πάλι σαφές ότι ο περιφερειάρχης με τη σημερινή του μορφή, ως μετακλητού υπαλλήλου, θα καταργηθεί, για να δώσει τη θέση του στον περιφερειάρχη επί θητεία. Στα αιτήματα της ENAE για αύξηση των πόρων κατά 400 εκατ. ευρώ, ο κ. Παυλόπουλος υποσχέθηκε ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να απασχολεί το θέμα που έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Π. Κουκουλόπουλος, για τους περίπου 20.000 εργαζομένους στις προνοιακές υπηρεσίες των δήμων, θέσεις που απειλούνται καθώς χρηματοδοτούνται από κοινοτικά προγράμματα. Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο, προνοιακές δημοτικές υπηρεσίες, όπως τα ΚΕΠ, δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες, τροχονόμοι κ.ά. θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς η χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση λήγει στις 30 Ιουνίου. O κ. Κουκουλόπουλος μίλησε για «επερχόμενη καταιγίδα», αν έγκαιρα δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού.