ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική φάση η «Ασπίς Ηρακλέους»

Στην τελική της φάση εισέρχεται πλέον η άσκηση για την Ολυμπιακή Ασφάλεια με την κωδική ονομασία «Ασπίς Ηρακλέους 2004». Αρχής γενομένης από σήμερα, οι 1.500 Ελληνες και οι 500 αλλοδαποί, που εμπλέκονται σε αυτήν, θα κληθούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα. Ενα επιχειρησιακό, όπου θα υπάρξει αντιμετώπιση σεναρίων με εμπλοκή δυνάμεων και ένα επί χάρτου, όπου εικονικά θα υπάρξει διαχείριση συγκεκριμένων απειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες και μέχρι την Τρίτη, οπότε η άσκηση ολοκληρώνεται, οι συμμετέχοντες σε αυτή, μεταξύ άλλων, θα ασχοληθούν με:

– Την αντιμετώπιση βλαβών σε τεχνολογικές υποδομές. Οι βλάβες αυτές μπορεί να είναι είτε αποτέλεσμα σαμποτάζ είτε να οφείλονται σε κακή λειτουργία δικτύων ή λάθος χειρισμό. Οι υποδομές αφορούν δίκτυα κοινής ωφελείας, τηλεπικοινωνίες και άλλες εγκαταστάσεις.

– Την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Πρόκειται για άσκηση, που θα εξελιχθεί κυρίως επί χάρτου, με στόχο να διαπιστωθεί ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων, η ταχύτητα κινητοποίησης των μέσων και, τέλος, η δυνατότητα παροχής συνδρομής από τρίτες χώρες.

– Τη βλάβη στο σύστημα C4I, το ηλεκτρονικό κέντρο επιχειρήσεων, που έχει εγκατασταθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα εξετασθούν οι εναλλακτικές δυνατότητες συντονισμού των δυνάμεων και των μέσων.

– Τον εντοπισμό ύποπτων δεμάτων σε εγκαταστάσεις, όπως το αεροδρόμιο. Κινητοποίηση για την εξουδετέρωσή τους, διαμόρφωση περιμετρικής ζώνης και εκκένωσή της, έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

-Τις επιθέσεις με ραδιοβιολογικά όπλα σε χώρους συγκέντρωσης πολλών ατόμων, όπως στάδια και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η άσκηση θα ολοκληρωθεί με μια ευρεία σύσκεψη αποτίμησης, όπου θα γίνει και ο τελικός απολογισμός για τυχόν προβλήματα κατά τη διενέργειά της. Πάντως, αυτό που επισημαίνουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ο στόχος που ήθελε την άσκηση να πραγματοποιείται χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινότητα των πολιτών, έχει επιτευχθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν ότι η άσκηση βρίσκεται σε κάποιο σημείο κορύφωσης, καθώς πάνω από την Αττική πέταξαν αρκετοί σχηματισμοί αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Οπως διαπιστώθηκε τελικά, επρόκειτο για πρόβα εν όψει της στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου.