ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μισοί χαιρετούσαν Σημίτη, οι άλλοι Γιώργο στο ΠΑΣΟΚ

H διαρχία στο ΠΑΣΟΚ έγινε χθες πιο εμφανής από ποτέ, καθώς στην τυπικής φύσεως διαδικασία ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της Βουλής, οι μισοί βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαιρετούσαν μόνον τον κ. Γ. Παπανδρέου και οι άλλοι μισοί μόνον τον κ. K. Σημίτη! Παράλληλα, αμέσως μετά την ψηφοφορία, στους διαδρόμους της Βουλής στήθηκαν πάμπολλα εσωκομματικής φύσεως πηγαδάκια, με τους βουλευτές να συζητούν μεταξύ τους το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς ήταν εμφανώς επηρεασμένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Χειραψίες

Η «σημειολογία της χειραψίας» ήταν το μέγα θέμα συζήτησης, καθώς το γεγονός ήταν τόσο ασυνήθιστο και παράλληλα εμφανές που ακόμη και οι βουλευτές της συμπολίτευσης αλλά και των κομμάτων της Αριστεράς το σχολίαζαν μεγαλοφώνως την ώρα της ψηφοφορίας. H παρουσία του κ. K. Σημίτη στα έδρανα της αντιπολίτευσης, με τον κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη δίπλα του να συζητούν συνεχώς και να μην ανταλλάσσει όχι μόνο κουβέντα αλλά ούτε… βλέμμα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, δημιουργεί προβληματισμούς. Αλλά και η εικόνα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ήταν απόμακρος και σκεπτικός, να μη μιλάει ούτε δευτερόλεπτο με τον πρώην πρωθυπουργό και να περιορίζεται σε ελάχιστες κουβέντες με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, είναι χαρακτηριστική και ενδεικτική του κλίματος. Τη διαρχία φρόντισαν να «ενισχύσουν» με τον δικό τους τρόπο -ηθελημένα ή μη- και οι βουλευτές της συμπολίτευσης, με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό κ. K. Καραμανλή, ο οποίος μόλις ψήφισε χαιρέτησε τον κ. Σημίτη αλλά όχι τον κ. Γ. Παπανδρέου. Στην πλειοψηφία τους οι βουλευτές της Ν.Δ. χαιρετούσαν τον κ. Σημίτη και ελάχιστοι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ή και τους δύο.

Η «σημειολογία της χειραψίας» συνεχίστηκε με πρωταγωνιστή τον κ. Στ. Μάνο. O πρώην υπουργός, αφού ψήφισε, χαιρέτησε διά χειραψίας τους κ. Σημίτη και Παπανδρέου και κατευθύνθηκε αργά – αργά στον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, στον οποίον ευχήθηκε «καλή επιτυχία». «Ευχαριστώ», ήταν η μονολεκτική απάντηση του τελευταίου. Αντιθέτως, ο κ. A. Ανδριανόπουλος δεν ακολούθησε το παράδειγμα του πολιτικού του φίλου, και ήταν αυστηρά τυπικός.

Στους διαδρόμους αμέσως μετά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έστησαν «πηγαδάκια» κατά βάσιν χωρίς τη δημοσιογραφική συντροφιά. O κ. Θ. Πάγκαλος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Χρ. Βερελή, ο κ. Ευ. Βενιζέλος με ουκ ολίγους βουλευτές, ο κ. Δ. Ρέππας είχε «τετ α τετ» με την κ. Βάσω Παπανδρέου. Στο ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν μέχρι ώρας τις πολλές πολλές κουβέντες με τους δημοσιογράφους, διότι εμφανώς δεν έχουν κατασταλάξει ακόμη ούτε και οι ίδιοι για το τι πρόκειται να συμβεί στο εσωτερικό του κόμματος. Το μόνο που -τουλάχιστον χθες- αναφέρουν είναι ότι φοβούνται πολύ τις Ευρωεκλογές, και αυτό διότι οι περισσότεροι προβλέπουν νέα ήττα με μεγαλύτερη διαφορά, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και επισήμως την έναρξη της εσωστρέφειας.