ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγχωμένοι υπουργοί, ευφορία Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ αναζητεί ταυτότητα

H ευφορία των βουλευτών της συμπολίτευσης, καθώς και των στελεχών των κομμάτων της Αριστεράς, σε συνδυασμό με την απογοήτευση, τον προβληματισμό, την σύγχυση, τις προσωπικές στρατηγικές και προπαντός την αλαζονεία που χαρακτηρίζει στην πλειονότητά τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δίνουν το στίγμα των πρώτων ημερών της νέας Βουλής.

-Στη Ν.Δ. είναι φυσικό να επικρατεί ακόμη ενθουσιασμός, ο οποίος έγινε ακόμη πιο έντονος μετά την αναμέτρηση της Κυριακής μεταξύ των κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, διότι η κυριαρχία του πρωθυπουργού ήταν εξαιρετικά εμφανής. Το πολιτικό στίγμα της νέας κυβέρνησης, το οποίο δόθηκε με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, αλλά και των υπουργών, οδήγησαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πολιτική απομόνωση. Και αυτό προβλημάτισε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε πολύ μεγάλο βαθμό.

-Οι βουλευτές της Ν.Δ. διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Οσοι κατέχουν υπουργικό θώκο και οι υπόλοιποι. Οι πρώτοι είναι φανερά αγχωμένοι και κουρασμένοι και μέχρι στιγμής δείχνουν να μη διακατέχονται από έπαρση. Είναι φιλικοί με τους συναδέλφους τους βουλευτές και είναι πρόθυμοι να δεχτούν πάσης φύσεως συμβουλές ή και να κλείσουν «ραντεβού» στα υπουργεία. Οι δεύτεροι είναι ενθουσιασμένοι από το γεγονός ότι πλέον βρίσκονται στα έδρανα της συμπολίτευσης και μέχρι στιγμής απλώς… το απολαμβάνουν.

-Οι βουλευτές του KKE δείχνουν εξαιρετικά ικανοποιημένοι. Αρκετοί δε από αυτούς ομολογούν κατ’ ιδίαν ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, στην ουσία το KKE αναγορεύεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στον ΣΥείναι μεν ικανοποιημένοι -και κουρασμένοι- από το εκλογικό αποτέλεσμα και την είσοδό τους στη Βουλή, αλλά σιγά σιγά δείχνουν να διακατέχονται από αγωνία για τις εσωκομματικές τους εξελίξεις.

-Εύλογα το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον στρέφεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Οι πρώην υπουργοί εμφανώς δεν έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβη στις εκλογές της 7ης Μαρτίου και εξακολουθούν να φέρονται ως να παραμένουν στις θέσεις τους. Υφος πομπώδες, συμπεριφορά αλαζονική, άποψη επί παντός του επιστητού με πεποίθηση αλάθητου. Ως και οι εκλογές να τους δικαίωσαν ή έστω να ήταν τόσο μικρή η διαφορά που το ΠΑΣΟΚ να έχει τη βεβαιότητα πως σε λίγους μήνες θα είναι εκ νέου κυβέρνηση..

-Οταν λαμβάνουν τον λόγο, τότε είτε εμφανίζουν τη χώρα περίπου ως παράδεισο με όλα τα προβλήματα λυμένα είτε επικρίνουν την κυβέρνηση διότι αν και μόλις σήμερα τα ξημερώματα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης δεν έχει λύσει όλα τα προβλήματα, έστω τα «ελάχιστα προβλήματα», που «παραδέχεται» ότι παρέδωσε στη νέα κυβέρνηση η απερχόμενη!

-Με προσωπικές στρατηγικές, ο καθείς κοιτάζει να υπερασπίσει το υπουργικό του έργο ή να βάλει υποθήκες για το μέλλον, με δεδομένο ότι η κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να είναι πολύ κοντά. Παρόλο που αυτό το τριήμερο οι τόνοι σηκώθηκαν, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης και αποφυγής εμφάνισης της εσωκομματικής κρίσης, εντούτοις στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις το πρόβλημα και η σύγχυση δεν κρύβονται.

-Παράδειγμα χαρακτηριστικό ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, που ήδη άρχιζαν να εκφράζουν διαφορετικό πολιτικό λόγο από τον κυρίαρχο του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση λ.χ. με τις κ. Αννα Διαμαντοπούλου, Βάσω Παπανδρέου και τον κ. Γ. Φλωρίδη που τοποθετήθηκαν χθες, πνέοντας τα μένεα κατά της νέας κυβέρνησης.