ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινωνικό κράτος και καθημερινότητα

Οι στόχοι της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη, της πάταξης της διαφθοράς και της εφαρμογής μιας νέας οικονομικής πολιτικής, τους οποίους έθεσε με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής, αναδεικνύονται στις βασικές προτεραιότητες των επιμέρους πολιτικών, όπως τις ανέπτυξαν οι υπουργοί της κυβέρνησης από το βήμα της Βουλής. Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεών τους ήταν αφ’ ενός η συναίνεση και οι χαμηλοί τόνοι, αφ’ ετέρου η εξαγγελία μέτρων, που είτε θα ενισχύσουν τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του πολίτη είτε θα ενισχύσουν τη διαφάνεια, θα καταπολεμήσουν τη γραφειοκρατία και θα αποκαταστήσουν αδικίες στον δημόσιο τομέα.

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται:

– H επιδότηση κατά 50% των εργοδοτικών εισφορών για δύο έτη, όταν προσλαμβάνονται άνεργοι από τον ΟΑΕΔ, άτομα άνω των 55 ετών και γυναίκες με παιδιά και η κατάργηση της εισφοράς στο ΛΑΦΚΑ για τις συντάξεις.

– H δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Συγκοινωνιών, η θέσπιση ενιαίου εισιτηρίου για όλα τα μέσα σε 24ωρη διάρκεια και με μειωμένη τιμή και τα κίνητρα για την απόσυρση δικύκλων.

– H μείωση του ΦΠΑ από 18% σε 8% για τα γεωργικά μηχανήματα και η μείωση των επιτοκίων κατά 2 μονάδες για τα βραχυπρόθεσμα και κατά 1 μονάδα για τα μακροπρόθεσμα αγροτικά δάνεια.

– H θέσπιση προστίμου 500 ευρώ για όσους δεν σέβονται τις προσβάσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και η λειτουργία κάρτας αναπηρίας.

– H άμεση επανασύσταση των αστυνομικών τμημάτων και η πρόσληψη στο Πυροσβεστικό Σώμα μέσω πανελληνίων εξετάσεων.

Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται:

– H μονιμοποίηση των 230.000 συμβασιούχων του Δημοσίου.

– H θεσμική θωράκιση της χώρας μέσω της κατάργησης των «νόμων της διαπλοκής».

– H επανίδρυση του κράτους με διαφάνεια.

– H αλλαγή του υφιστάμενου στα εξοπλιστικά προγράμματα καθεστώτος ως προς τη διαφάνεια.

– H επικείμενη τροποποίηση του «μαθηματικού τύπου».

– H δημοσιονομική απογραφή και ο νέος φορολογικός νόμος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΕπανίδρυση του κράτους με διαφάνεια, σε ορίζοντα τετραετίας, είναι η πολιτική που εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε πως θα προχωρά ταυτόχρονα τις μεταρρυθμίσεις, δίχως προτεραιότητες. Εντός ολίγου χρόνου θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα αφορά τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του δημοσίου, ενώ ανακοίνωσε τόσο την κατάργηση των νόμων της διαπλοκής όσο και αλλαγές στο τοπίο των MME, με βασικότερη τη μείωση του ποσοστού του βασικού μετόχου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ H διεύρυνση των πεδίων της επιχειρηματικής δραστηριότητας, και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας με ποιότητα, είναι οι προτεραιότητες του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα. Τόνισε ότι αυτό θα συμβεί με τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, με τη διαφάνεια, την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, την προστασία του καταναλωτή, και την ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου. H νέα πολιτική, όπως είπε ο κ. Σιούφας, θα εκφράζεται με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΧΩΔΕ Την έγκαιρη παράδοση όλων των έργων πριν από την Ολυμπιάδα έθεσε ως την απόλυτη και μόνη προτεραιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς. Παράλληλα, δήλωσε πως θα προετοιμαστεί πυρετωδώς ώστε να υπάρξει μελετημένος σχεδιασμός για το τέταρτο ΚΠΣ και υπογράμμισε ότι θα καταργηθεί ο «μαθηματικός τύπος», όχι όμως άμεσα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Δημοσιονομική απογραφή, ενημέρωση της Βουλής και της κοινωνίας και δύο νόμοι, ο φορολογικός και ο αναπτυξιακός, που κατόπιν διαλόγου θα ψηφισθούν το προσεχές φθινόπωρο, είναι οι προτεραιότητες του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη (αναλυτικό ρεπορτάζ στην Οικονομική «Κ»).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΒελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, σε συνδυασμό με την επιτυχία της Ολυμπιάδας, είναι η προτεραιότητα του υπουργείου Μεταφορών, όπως τόνισε ο κ. M. Λιάπης. Τα πρώτα μέτρα που εξήγγειλε είναι η δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Συγκοινωνιών, με συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, εξήγγειλε άμεσα μέτρα όπως την κυκλοφορία 2.500 λεωφορείων σε καθημερινή βάση στην Αθήνα, η θέσπιση ενιαίου εισιτηρίου για όλα τα μέσα σε 24ωρη διάρκεια και μειωμένη τιμή, δημιουργία 16 σταθμών μετεπιβίβασης I.X. στο μετρό, δημιουργία 10.000 θέσεων στάθμευσης δικύκλων, κίνητρα για απόσυρση των δικύκλων, μείωση του ΦΠΑ για τα κράνη. Στόχος η μετακίνηση των πολιτών με μέσα μαζικής μεταφοράς από 30% που είναι σήμερα σε 50%.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα ώστε να μην υπάρξει αιφνιδιασμός, η κατάργηση των εξετάσεων στη B΄ Λυκείου και μείωση των εξεταζομένων μαθημάτων, είναι οι προτεραιότητες στην Παιδεία, όπως ανέφερε η υπουργός κ. Μαριέτα Γιαννάκου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ H επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης είναι η πρώτη προτεραιότητα του υπουργού κ. Αν. Παπαληγούρα. O μεγάλος στόχος, όπως είπε, είναι η σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή και η προς τούτο θεσμική θωράκιση της χώρας, μέσω της κατάργησης των «νόμων της διαπλοκής».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Μείωση κατά το δυνατόν των στρατιωτικών εξοπλισμών, με αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος ως προς τη διαφάνεια, και σταδιακή μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 6 μήνες, είναι οι προτεραιότητες του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Μάχη στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τα τρία μεσογειακά προϊόντα (καπνό, βαμβάκι, ελαιόλαδο) διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Αγροτικής Τράπεζας, μείωση των επιτοκίων κατά 2 μονάδες για τα βραχυπρόθεσμα δάνεια και κατά 1 μονάδα για τα μεσομακροπρόθεσμα, μείωση του ΦΠΑ από 18% σε 8% για τα γεωργικά μηχανήματα, είναι οι προτεραιότητες που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Τσιτουρίδης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ Εμπέδωση της αίσθησης ασφάλειας των πολιτών, ειδικά εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, δίχως να διακυβεύονται τα δικαιώματά τους, αποτελεί προτεραιότητα του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Γ. Βουλγαράκη. Πρώτος στόχος είναι να έρθει η αστυνομία πιο κοντά στον πολίτη, και για να πραγματοποιηθεί αυτό ο κ. Βουλγαράκης εξήγγειλε τη λειτουργική μετεξέλιξη των υπηρεσιών ασφαλείας. Εξήγγειλε επίσης την άμεση επανασύσταση των αστυνομικών τμημάτων, τον περιορισμό των αστυνομικών αυστηρά στα καθήκοντά τους και την πρόσληψη στο πυροσβεστικό σώμα μέσω πανελλήνιων εξετάσεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ H υγειονομική θωράκιση της χώρας εν όψει της Ολυμπιάδας, και ειδικά στην επείγουσα ιατρική (EKAB), αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του υπουργού Υγείας κ. N. Κακλαμάνη. Παράλληλα, εξήγγειλε την απογραφή και αξιοποίηση -όχι εκποίηση- της ακίνητης περιουσίας του ΠΙΚΠΑ, την ιδιαίτερη ευαισθησία στις ευπαθείς ομάδες. Ανακοίνωσε ακόμη την εισήγησή του για άμεση θέσπιση προστίμου ύψους 500 ευρώ για όσους δεν σέβονται τις προσβάσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως και την λειτουργία της κάρτας αναπηρίας. Το πρώτο νομοσχέδιο για την υγεία θα αφορά το νέο τρόπο διοίκησης των νοσοκομείων και αμέσως μετά για τις προμήθειες και χρέη των νοσοκομείων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Αύξηση των συντάξεων λόγω της κατάργησης της εισφοράς στο ΛΑΦΚΑ -που κυμαίνεται από 5 έως 100 ευρώ- από την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Απασχόλησης κ. Π. Παναγιωτόπουλος. Ακόμη, επιδότηση κατά 50% των εργοδοτικών εισφορών για δύο έτη, εφόσον προσλαμβάνουν άνεργους από τον ΟΑΕΔ, άτομα άνω των 55 ετών και γυναίκες, με την υποσημείωση γι’ αυτή την κατηγορία ότι η επιδότηση θα ισχύει για ένα έτος ανά παιδί, είναι τα πρώτα μέτρα που εξήγγειλε για την αύξηση της απασχόλησης. Πολύτεκνη θεωρείται πλέον η οικογένεια με τρία παιδιά και επιμηκύνεται για μια διετία ακόμη το δικαίωμα να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Τέλος εξήγγειλε την ενίσχυση και εξυγίανση του θεσμού και της λειτουργίας των KEK, την αλλαγή του συστήματος επιλογής των αξιολογητών τους και την αξιολόγηση των Κέντρων με τις δημιουργούμενες θέσεις εργασίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ H επιτυχής και έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των έργων που είναι σε εξέλιξη αποτελεί, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, τη μόνη και πρώτη προτεραιότητα της υφυπουργού Πολιτισμού κ. Φάνης Πετραλιά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ H ασφάλεια της ναυσιπλοΐας εν όψει της Ολυμπιάδας, η προσέλκυση νέων πλοίων υπό την ελληνική σημαία και η συνεχής κάλυψη των αναγκών της νησιωτικής Ελλάδας, αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργού Ναυτιλίας κ. Εμ. Κεφαλογιάννη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ H κατάρτιση «μπίζνες πλαν» που να συνδέει τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τον Τουρισμό, και την προβολή της χώρας μας, είναι η πρώτη προτεραιότητα που έθεσε ο υπουργός Τουρισμού κ. Δ. Αβραμόπουλος, κατά την τοποθέτησή του. O υπουργός πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα, πέρα από το χρονικό αυτό όριο, θα επιδιώξει να θεμελιώσει μια τουριστική πολιτική ολοκληρωμένη, για όλες τις εποχές του χρόνου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ KAI ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κάλυψη του ενεργειακού ελλείμματος των νήσων, επάρκεια νερού, συγκοινωνίες και προστασία από την εγκληματικότητα είναι τα ζητήματα στα οποία θα σταθεί ιδιαίτερα ο υπουργός κ. Αρ. Παυλίδης.