ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμεσα 24 εκατομμύρια ευρώ σε ωρομίσθιους καθηγητές

Αμεσα θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι μισθοί των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στη δημόσια εκπαίδευση και είναι απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου. Πρόκειται για περίπου 27.000 άτομα (μαζί με εκείνους που εργάζονται στα προγράμματα της πρόσθετης διδακτικής στήριξης). Ηδη, όπως ανέφερε χθες η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου στα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), με τα οποία συναντήθηκε, εξασφαλίσθηκε -σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα- κονδύλι 24 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτόν. Τα χρήματα αποτελούν μέρος του συνολικού ποσού των 161 εκατ. ευρώ τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «K», έλαβε το υπουργείο Παιδείας για την έγκαιρη προετοιμασία της επόμενης σχολικής χρονιάς, και κυρίως την έκδοση των βιβλίων, που αποτελεί μόνιμο ετήσιο «αγκάθι» λόγω της έλλειψης πόρων. «Είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται η ομηρεία των εκπαιδευτικών οι οποίοι, όπως υποστήριξε και η ΟΛΜΕ, συμπλήρωσαν κενά των σχολείων. Οφείλουμε να καταβάλουμε άμεσα τις αμοιβές τους και από το επόμενο έτος να συμμαζέψουμε την κατάσταση που δημιουργήθηκε», ανέφερε μιλώντας χθες στην «Κ» ο αρμόδιος για την υποχρεωτική εκπαίδευση υφυπουργός Παιδείας Γεώργιος Καλός

Οι εκπαιδευτικοί της πρόσθετης

Βέβαια, εκκρεμεί το θέμα της πληρωμής των εκπαιδευτικών που εργάσθηκαν στα προγράμματα της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, καθώς ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί -παρά τις σχετικές δεσμεύσεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου- τα κονδύλια των αποθεματικών του Γ΄ ΚΠΣ, από τα οποία πρόκειται να πληρωθούν. Ειδικότερα, σε θετικό κλίμα διεξήχθησαν οι πρώτες συναντήσεις που είχε η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ). «Θα προχωρήσουμε με διαλλακτικότητα, συναίνεση και διάλογο. Εχουμε κοινό στόχο τη βελτίωση της παιδείας», ήταν τα λόγια της κ. Γιαννάκου προς τους εκπαιδευτικούς. Στη συνάντηση με την ΟΛΜΕ, η υπουργός δεσμεύτηκε να εξετασθεί κατά περίπτωση το θέμα της λήξης των συμβάσεων των ωρομισθίων και, εάν υπάρχουν κενά, αυτές να ανανεωθούν. Θέση που δεν ικανοποίησε το αίτημα της Ομοσπονδίας για ανανέωση όλων των συμβάσεων έως το τέλος του σχολικού έτους, όπως ανέφερε στην «K» ο γ.γ. της κ. Γρηγόρης Καλομοίρης. Επίσης, ανταποκρίθηκε στο αίτημα για ενίσχυση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών.

Στη συνάντηση με το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ, η κ. Γιαννάκου -η οποία διατήρησε την αρμοδιότητα της ιδιωτικής εκπαίδευσης- δεσμεύτηκε, όπως ανέφερε στην «K» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Κουρουτός, να εξετασθεί το πρόβλημα της έλλειψης δασκάλων στα ιδιωτικά δημοτικά, αφού γίνει καταγραφή των επόμενων αποφοίτων των παιδαγωγικών τμημάτων. Τέλος, η κ. Γιαννάκου ανέφερε ότι το θέμα της καθιέρωσης εξετάσεων στην E΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού θα εξετασθεί με διάλογο με γνώμονα να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στους μαθητές.