ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H Λευκωσία εμμένει σε ενιαία φωνή στην E.E.

H έναρξη της δεύτερης φάσης της διαδικασίας του OHE για το Κυπριακό στο Μπούργκενστογκ της Ελβετίας κορυφώνει το ενδιαφέρον και την αγωνία στην Κύπρο, παρότι δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, όπως δεν υπήρξε και στην πρώτη φάση. Ολοι γνωρίζουν ότι η οριστική μορφή του σχεδίου λύσης, με την οποία και θα παρουσιαστεί στα χωριστά δημοψηφίσματα της 20ής Απριλίου, θα κριθεί από την άσκηση του ρόλου του επιδιαιτητή από τον γ.γ. του OHE Κόφι Ανάν.

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας, με τη συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας, δεν πρόκειται να αποδώσει ιδιαίτερα αποτελέσματα, εκτός εάν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν όντως καταθέσει χάρτη με εδαφικές «παραχωρήσεις» οι οποίες, όπως επίμονα διοχετεύεται στον τουρκικό Τύπο, θα αφήνουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, μόνο το 22-23%. Με μια τέτοια κίνηση, ο Ερντογάν θα δημιουργεί προϋποθέσεις μειωμένης παρουσίας Ελληνοκυπρίων στο υπό τουροκυπριακή διοίκηση κρατίδιο, ικανοποιώντας έτσι την τουρκική θέση για «ενίσχυση της διζωνικότητας με καθαρή πληθυσμιακή σύνθεση». Παράλληλα, όμως, ικανοποιείται σε μεγαλύτερο βαθμό το αίτημα των Ελληνοκυπρίων για επιστροφή στις εστίες τους.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι να εξαργυρώσει ακριβά μια τέτοια «παραχώρηση», για να μπορέσει ο Ερντογάν να την «περάσει» και στην τουρκική κοινή γνώμη. Το ερώτημα είναι ως εκ τούτου τι είδους αντάλλαγμα θα ζητήσει η Αγκυρα.

Τα «ανταλλάγματα» αυτά είναι ούτως ή άλλως πρόσθετα, καθώς η τουρκική πλευρά φέρεται να επιδιώκει επίσης οφέλη για την… αποδοχή του γεγονότος ότι δεν γίνονται δεκτές από τον OHE οι μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο τις οποίες αξίωνε.

Στη δεύτερη αυτή φάση των συνομιλιών στην Ελβετία ο μεγάλος απών είναι ο κ. Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δεν θέλησε να προσέλθει για να καταγράψει έτσι τη δυσφορία του για το πλαίσιο του σχεδίου που αποδέχεται προς συζήτηση η Τουρκία. Ωστόσο, οι θέσεις του διαμορφώνουν ήδη ένα κλίμα στις συνομιλίες, καθώς η απόφασή του οδηγεί μοιραία σε μια σκλήρυνση της στάσης της Αγκυρας, η οποία είναι σαφές ότι δεν επιθυμεί να δώσει την ευκαιρία στον Τουρκοκύπριο ηγέτη να κατηγορήσει τον κ. T. Ερντογάν για «ξεπούλημα». Εξάλλου, ο κ. Ντενκτάς έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν «τα απαράβατα», όπως ονομάζει τους όρους που θέτει, θα εντατικοποιήσει την εκστρατεία του κατά του σχεδίου Ανάν. Ενώ, το γεγονός ότι παρέμεινε στα Κατεχόμενα, του δίνει τη δυνατότητα να οργανώνει «διαμαρτυρίες», όπως έχει ήδη αρχίσει να πράττει.

Η Λευκωσία από την πλευρά της εμμένει σε ορισμένα βασικά ζητούμενα: Τη βελτίωση της λειτουργικότητας του υπό ίδρυσιν κράτους, την ικανοποίηση δηλαδή της ευρωπαϊκής αξίωσης να έχει η Κύπρος ενιαία φωνή στην Ευρώπη και στα διεθνή βήματα. Τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών και τον δραστικό περιορισμό του αριθμού των εποίκων.

Ο κ. Αλβαρο Ντε Σότο έχει καταγράψει λεπτομερώς τις επιδιώξεις των δύο πλευρών και συνεπώς έχει τη δυνατότητα να συμβουλεύσει τον γ.γ. του OHE πώς θα πρέπει να συμπληρώσει τα κενά στο σχέδιό του, όταν θα φτάσει η ώρα. Εκεί, όμως, θα διαφανεί και η προοπτική των δημοψηφισμάτων.