ΠΟΛΙΤΙΚΗ

2,35 δισ. ευρώ τα χρέη νοσοκομείων

Ούτε καν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας γνωρίζουν πόσα ακριβώς είναι τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων και αναγκάζονται να κάνουν εκτιμήσεις ρωτώντας τους… ίδιους τους προμηθευτές. Αυτή η δήλωση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικ. Κακλαμάνη σκιαγραφεί την κατάσταση που επικρατεί. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα χρέη των νοσοκομείων πλησιάζουν τα 2,35 δισεκ. ευρώ και οι προμηθευτές έχουν φτάσει στο σημείο να απειλούν να βγάλουν στον πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.

Οπως τόνισε ο υπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη του 3ου Συνεδρίου Healthworld 2004 «Προκλήσεις και Δυνατότητες της αναμόρφωσης του ΕΣΥ», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων, και το οποίο θα ρυθμίσει (για τρίτη φορά) τα έως σήμερα συσσωρευμένα χρέη, προκειμένου να ξεκινήσει από μηδενική βάση η οικονομική εξυγίανση του χώρου της δημόσιας Υγείας. Στο σχέδιο νόμου θα υπάρχει και εισήγηση για την καταπολέμηση του φαινομένου, ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Κακλαμάνης, έχει κάνει ήδη επαφές με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας, προκειμένου οι ασφαλιστικοί οργανισμοί να αποπληρώνουν εγκαίρως τα ποσά για την περίθαλψη των ασφαλισμένων στα νοσοκομεία. O κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την άποψη ότι «είναι προτιμότερο να επιδοτούνται τα ασφαλιστικά ταμεία για να καταβάλουν κατ’ ευθείαν τα χρεωστούμενα προς τα νοσοκομεία, παρά να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση».

Οσον αφορά τις προτεραιότητες του υπουργείου, αναφέρθηκε στην ολυμπιακή προετοιμασία των υπηρεσιών Υγείας και έκανε ειδική μνεία στο θέμα της ασφάλειας. Οπως είπε, έως «σήμερα το υπουργείο Υγείας δεν συμμετείχε στις εργασίες της διυπουργικής για την ασφάλεια των Ολυμπιακών. Εχει, ωστόσο, σημασία η συμμετοχή, καθώς ο τελικός αποδέκτης οποιουδήποτε συμβάντος, όπως π.χ. της Μαδρίτης, θα είναι το σύστημα Υγείας.

Προτεραιότητες

Επιπλέον στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ, με τη σωστή αξιοποίηση και ανακατανομή των κοινοτικών πόρων στον τομέα Υγείας, καθώς όπως είπε ο υπουργός «κινδυνεύουμε να χάσουμε πάρα πολλά». O κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε επίσης ότι μετά το Πάσχα θα παρουσιαστούν δύο νομοσχέδια που θα αφορούν στην αλλαγή του τρόπου διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων και της περιφερειακής συγκρότησης του ΕΣΥ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ., τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας Πρόνοιας θα καταργηθούν και το έργο του συντονισμού και της εποπτείας των νοσοκομείων θα αναλάβει η Περιφερειακή Διεύθυνση Υγείας, που θα υπάγεται στο υπουργείο Υγείας και θα εντάσσεται στο οργανωτικό σχήμα του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας. Επίσης προβλέπεται νέα μορφή διοίκησης στα νοσοκομεία, με τη συνύπαρξη ολιγομελούς Δ.Σ. και μάνατζερ Υγείας, που θα μετέχει ως εισηγητής αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Τέλος, τον Οκτώβριο, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα αφορά την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, -στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ελεύθερη επιλογή γιατρού- αφού προηγηθεί διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς.