ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνεί η ΑΔΕΔΥ με τη μοριοδότηση εκτάκτων

Αποδεκτή από τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρο φαίνεται να είναι η διαδικασία μοριοδότησης την οποία προωθεί η κυβέρνηση για την οριστική μετατροπή των συμβάσεων των 230.000 εκτάκτων του Δημοσίου, από περιορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως προβλέπεται και από την κοινοτική οδηγία.

«Η δυνατότητα εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας, όχι μόνο μέσα από σύστημα μοριοδότησης, είναι μια δυνατότητα ενσωμάτωσης στο ελληνικό δίκαιο της νομοθεσίας, χωρίς να δημιουργείται ζήτημα με το Σύνταγμα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπασπύρος (ΣΚΑΪ 100,3), με αφορμή την αντιπαράθεση η οποία ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα χιλιάδων συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δρομολογεί ενέργειες με σαφή χρονικό ορίζοντα για την εξεύρεση θεσμικού πλαισίου έως τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, με γενναιόδωρη μοριοδότηση όσων απασχολούνται με ανανεούμενες συμβάσεις, ώστε η μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου να γίνει όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία. Σημειώνεται ότι επί της ουσίας η μετατροπή των συμβάσεων θα γίνει με μοριοδότηση μεγαλύτερη του 40% και κλιμακούμενη, ανάλογα με τον χρόνο προϋπηρεσίας των συμβασιούχων.

Η συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης είχε προκαλέσει την αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. O πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «εξαπάτησε τους συμβασιούχους πριν από τις εκλογές, εξαγγέλλοντας την αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων όσων καλύπτουν πάγιες ανάγκες, όταν η μόνη λύση είναι η μοριοδότηση». Με αφορμή την κριτική και τις ενστάσεις αυτές, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι το σύνολο των ευθυνών για τη δημιουργία του προβλήματος βαραίνουν τους ώμους του ΠΑΣΟΚ, διότι «κώφευε» και, υπό αυτή την έννοια, «η αντιπολίτευση είναι η τελευταία που μπορεί να μέμφεται την κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία προχώρησε αμέσως στην αντιμετώπιση του προβλήματος». Στον αντίποδα, πρόσθεσε, «το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση κράτησε για πέντε χρόνια, από το 1999, ομήρους τους συμβασιούχους». Αλλά και από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν μου άρεσε η εικόνα του κ. Σκανδαλίδη όταν μία από τις βασικές συντάκτριες του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, η οποία απέκλειε τον δημόσιο τομέα, απέκλεισε και από τον διάλογο την ΑΔΕΔΥ, ήταν στο τραπέζι για να υπερασπιστεί το σύστημα μοριοδότησης. Αυτό το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές, γιατί υπάρχουν προεκλογικές και μετεκλογικές πλειοδοσίες, και εμείς οφείλουμε ως συνδικαλιστικό κίνημα πλέον να οροθετηθούμε απέναντι σε αυτά τα πράγματα».

Τέλος, ο κ. Παπασπύρος, αφού σημείωσε ότι «θα έχουμε την απαραίτητη συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και με το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης», τόνισε μεταξύ άλλων ότι το θέμα πρέπει να βγει «από τις πλειοδοσίες και να δούμε την ουσία και τον τελικό στόχο, που είναι η κατοχύρωση οριστικά ενός συστήματος αντικειμενικού, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο».