ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατέπεσε η «δημιουργική ασάφεια» της τετραμερούς

ΜΠΟΥΡΓΚΕΝΣΤΟΚ. O ειδικός συντονιστής του OHE για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, διευκρίνισε, το απόγευμα της Πέμπτης, ότι η συμφωνία της Νέας Υόρκης δεν προνοεί για τη σύγκληση «τετραμερούς», όπως επέμενε, ορθώς, ως απεδείχθη η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι η Ελλάς και η Τουρκία καλούνται να «παράσχουν τη συνεργασία» τους στη διαδικασία σε περίπτωση κατά την οποία οι διακοινοτικές συνομιλίες δεν καρποφορούσαν, όπως εξάλλου και συνέβη.

Η «δημιουργική ασάφεια» που είχαν καλλιεργήσει τα Ηνωμένα Εθνη ανέδειξε, ωστόσο, σοβαρότατα προβλήματα την περασμένη Τετάρτη, όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ επέμενε ότι η απόφαση της Νέας Υόρκης αφορούσε σε «τετραμερή διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, ο κ. Ντε Σότο και γενικώς τα Ηνωμένα Εθνη και οι τρίτες δυνάμεις που κινούν τη διαδικασία, άφησαν να δημιουργηθεί η εντύπωση συγκλήσεως της «τετραμερούς» και μόνον χάρις στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς – του υπουργού επί των Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Το θέμα τοποθετήθηκε στην ορθή του βάση.

«Η συμφωνία της Νέας Υόρκης λέει ότι εάν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν καταφέρουν να συνεννοηθούν έως τις 22 Μαρτίου, τότε η Ελλάς και η Τουρκία θα συμμετάσχουν, για να προσφέρουν τη συνεργασία τους σε μια συνδυασμένη προσπάθεια για την επίτευξη μιας συνολικής διευθετήσεως, αλλά δεν λέει ότι απαραιτήτως θα υπάρξουν τετραμερείς συναντήσεις», διευκρίνισε ο κ. Ντε Σότο, δίχως να αποκλείει τη σύγκληση τετραμερούς στην πορεία της διαδικασίας.

Ο κ. Ντε Σότο δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο υπογραφής κάποιου κειμένου από τα τέσσερα μέρη, αλλά τόνισε ότι «το ζητούμενο έως το τέλος του μηνός δεν είναι ένα συνοπτικό κείμενο, αλλά μια συνολική ρύθμιση, που επιλύει τα πάντα», για να προσθέσει (κατά την εκτίμησή του βεβαίως) ότι «είμαστε σε απόσταση βολής» και ότι καθ’ όσον αφορά στη λύση του Κυπριακού «βρισκόμαστε τώρα εγγύτερα από ό,τι τα τελευταία τριάντα χρόνια». Αναφορικώς με τη μονιμότητα των αποκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο που απαιτεί η τουρκική πλευρά, ο κ. Ντε Σότο είπε ότι «το θέμα συζητείται», διευκρίνισε ότι «κάποιες αποκλίσεις προβλέπονται και στο συγκεκριμένο σχέδιο» (σ.σ.: το σχέδιο Ανάν είναι σε σημαντικότατο βαθμό εκτός του κοινοτικού κεκτημένου) και κατέληξε σημειώνοντας ότι «το ζήτημα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ερωτηθείς περί της άλλης απαιτήσεως της Τουρκίας για ενσωμάτωση της συμφωνίας στο πρωτογενές δίκαιο της E.E., ώστε να αποκλειστεί κάθε περίπτωση αλλαγής στο μέλλον, ο κ. Ντε Σότο είπε ότι «πρόκειται για ένα θέμα, στο οποίο ο ρόλος της E.E. είναι κεντρικός και αυτή θα έχει τον τελικό λόγο».

Ο κ. Ντε Σότο πρόσθεσε ότι ο γενικός γραμματέας του OHE Κόφι Ανάν «θα αφιχθεί λίγες ημέρες πριν από το τέλος του μηνός, ότι σχεδιάζει να μείνει έως την 31η Μαρτίου και εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία των μερών επί ενός κειμένου και ότι δεν θα αναγκαστεί να συμπληρώσει ο ίδιος τα κενά». Ωστόσο, δεν απέκλεισε παράταση των συνομιλιών, επισημαίνοντας, όταν ερωτήθηκε πότε θα φύγει ο ίδιος από το Μπούργκενστοκ ότι «η 4η Απριλίου είναι μια καλή ημερομηνία». O αρμόδιος για το Κυπριακό αξιωματούχος του OHE δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και μιας μικρής αλλαγής της ημερομηνίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, που έχει ορισθεί για την 20ή Απριλίου.

Νέο κείμενο

«Θα υπάρξει ένα νέο κείμενο και θα ήταν καλό να είχαμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας, αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να κινηθούμε μέσα σε ένα εφικτό χρονοδιάγραμμα, και συνεπώς η σωστή ημερομηνία είναι ένα θέμα δύσκολο και δεν θα ήθελα να αποκλείσω την πιθανότητα μετακινήσεώς της προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση», είπε ο κ. Ντε Σότο, αποκλείοντας διεξαγωγή δημοψηφίσματος μετά την 1η Μαΐου.

Ο κ. Ντε Σότο περιέγραψε τη διαδικασία που ακολουθείται έως τώρα τονίζοντας ότι «οι επαφές γίνονται κυρίως είτε μεταξύ των αντιπροσωπειών είτε μεταξύ εμού και των αντιπροσωπειών χωριστά», πρόσθεσε ότι η διαδικασία έχει ιδιαιτερότητες και δεν μπορεί να πει κανείς ότι γίνεται στη βάση τού «δούναι και λαβείν» και, στην προσπάθειά του να δώσει ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο προχωρούν ενίοτε οι συζητήσεις, είπε ότι οι αντιπροσωπείες προγευματίζουν στον ίδιο χώρο και ότι ο ίδιος έχει τη δυνατότητα, μετακινούμενος από τραπέζι σε τραπέζι ή στον μπουφέ όπου είναι τα εδέσματα, να συνομιλεί με τους εγκλείστους του Μπούργκενστοκ.

Τέλος, αναφορικώς με τα δημοψηφίσματα, ο κ. Ντε Σότο διευκρίνισε ότι «υπάρχει σαφής δέσμευση των μερών στη διαδικασία που οδηγεί σε δύο δημοψηφίσματα», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν έχει ούτε φιλοδοξεί να έχει οποιονδήποτε έλεγχο» γύρω από τη στάση που θα τηρήσουν οι ηγέτες των μερών στα δημοψηφίσματα.