ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραγωγή έργου σε τρία στάδια

Νέους ρυθμούς, νέα ταχύτητα, με στόχο να κερδηθεί σε όλα τα επίπεδα ο χαμένος χρόνος, ζητεί συνεχώς ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής από τα μέλη της κυβέρνησης και τους συνεργάτες του. Στόχος του να έχει εμπεδωθεί στο τέλος της τετραετίας το αίσθημα μιας δυναμικής χώρας, «το όραμα μιας Ελλάδας που αναπτύσσεται δυναμικά, σε κάθε περιφέρεια, μιας Ελλάδας που δημιουργεί περισσότερες θέσεις δουλειάς και μοιράζει σε όλους, ολοένα και πιο ισόρροπα, ολένα και πιο δίκαια τους καρπούς της ανάπτυξης». H υλοποίηση του οράματός του προβλέπει συγκεκριμένο προγραμματισμό, που προβλέπει τρία στάδια υλοποίησης των εξαγγελιών της Ν.Δ. με βάση και τις προγραμματικές δηλώσεις.

Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την κατάθεση νομοσχεδίων άμεσα έως τις ευρωεκλογές. Το δεύτερο θα υλοποιηθεί με βάση το νέο προϋπολογισμό και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το τρίτο προβλέπει την ολοκλήρωση της εφαρμογής κάποιων από τις προεκλογκές δεσμεύσεις έως το τέλος της τετραετίας.

Αμεσες προτεραιότητες

Στο πρώτο στάδιο, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν με ένα τυπικό και ένα ουσιαστικό νομοσχέδιο.

Το τυπικό είναι του υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη και θα αφορά την κύρωση της αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, που επηρεάζει την Τράπεζα της Ελλάδος και αργότερα θα φανεί ότι έχει σχέση με τις φορολογικές ρυθμίσεις.

Το δεύτερο ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και έχει βαθύτατα κοινωνικό περιεχόμενο, καθώς σχετίζεται με το κεφάλαιο της δέσμευσης περί επανίδρυσης του κράτους. Στόχος είναι ένα κράτος μικρότερο στην οικονομία αλλά καλύτερο και αποτελεσματικότερο στις υπηρεσίες προς τον πολίτη. Υπό την έννοια αυτήν, δίνεται προτεραιότητα και έμφαση στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ορίζονται δεσμευτικές προθεσμίες για την ανταπόκριση της διοίκησης σε αιτήματα και δικαιώματα των πολιτών, με υποχρέωση χρηματικής αποζημίωσης, σε περίπτωση καθυστέρησης και ταλαιπωρίας του πολίτη. Γενικεύεται επίσης ο θεσμός των υπηρεσιών μιας στάσης σε επιλεγμένα πεδία (επενδύσεις, ασφαλιστικά ταμεία, πολεοδομικά γραφεία κ.λπ.).

Προβλέπεται ότι σε κάθε υπουργείο θα δημιουργηθεί μηχανισμός απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών και περιορίζονται οι αναγκαίες υπογραφές, σε τρεις κατ’ ανώτατο όριο. Ακόμη τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα κατάργησης και συγχώνευσης νομικών προσώπων και υπηρεσιών, ώστε να υλοποιηθεί και ουσιαστικά το «μικρότερο κράτος».

Αμέσως μετά θα κατατεθούν δύο νομοσχέδια, που αφορούν τη νομική επίλυση των εκκρεμοτήτων, που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αφορούν τη λειτουργία της πόλης των Αθηνών, στους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες, την ασφάλεια των Αγώνων ακόμη και τα ωράρια των καταστημάτων, με δυο λόγια την αλλαγή του τρόπου της καθημερινής ζωής μας εξαιτίας της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ταχύτατα θα προχωρήσουν εξάλλου τα νομοσχέδια για την κατάργηση των πανελλήνιων εξετάσεων της Β΄ Λυκείου (υπουργείο Παιδείας) και ό,τι έχει σχέση με οικονομικά θέματα των ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας (υπουργείο Δημοσίας Τάξεως).

Εως το τέλος του έτους

Το δεύτερο στάδιο, που αρχίζει μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, προβλέπει τα εξής:

– Την κατάργηση (από 1ης Ιουλίου) της εισφοράς του 1% – 5% επί των συντάξεων υπέρ του λογαριασμού αλληλεγγύης, φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Από το μέτρο αυτό θα ωφεληθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι, οι οποίοι θα κερδίσουν από 5 – 120 ευρώ τον μήνα ανάλογα με το ύψος της σύνταξής τους.

– Αύξηση του ΕΚΑΣ και της αγροτικής σύνταξης, που καθώς φαίνεται θα προγραμματισθεί περί τα τέλη του έτους.

– Οριστική επίλυση του προβλήματος των πανωτοκίων, με την πρόβλεψη ότι κανένα χρέος δεν θα υπερβαίνει το τριπλάσιο του αρχικού ποσού του δανείου. Επειδή η ρύθμιση του θέματος έχει σχέση και με τη γενικότερη συνεννόηση με τις τράπεζες, θα πρέπει να αναμένονται οριστικές αποφάσεις περί τα τέλη του έτους.

– Τον χαρακτηρισμό ως πολύτεκνης της οικογένειας με τρία παιδιά, ρύθμιση που έχει ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα.

– Την ελεύθερη επιλογή γιατρού και κατάργηση της λίστας φαρμάκων έως το τέλος του έτους.

– Τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων των συμβασιούχων του Δημοσίου, που θα πραγματοποιηθεί πριν από τις ευρωεκλογές.

Με ορίζοντα τετραετίας

Στο τρίτο στάδιο και έως το τέλος της τετραετίας, ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής έχει δώσει εντολή να προωθηθούν μέτρα και ρυθμίσεις για:

– Τη μείωση της ανεργίας, ώστε έως το τέλος της τετραετίας να μειωθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας και σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας. Στο ίδιο κεφάλαιο, περιλαμβάνεται η κάλυψη σημαντικού μέρους των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να ενθαρρυνθεί η προσφορά εργασίας στους ανέργους νέους, τους ανέργους άνω των 55 ετών και τις άνεργες μητέρες. Επίσης περιλαμβάνεται η αύξηση του χρόνου επιδότησης των εργοδοτών, προκειμένου να απασχολήσουν μακροχρόνια ανέργους πρόσφυγες, μετανάστες, παλιννοστούντες και απεξαρτημένους.

– Την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας σε όλους με την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την κατάργηση των ράντζων, τον περιορισμό της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης στο ΕΣΥ. O υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης θα προωθήσει νομοσχέδια για την αλλαγή του τρόπου προμηθειών στα νοσοκομεία, για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και για την ελεύθερη επιλογή γιατρού λίγο μετά τις ευρωεκλογές.

– Την αναδιάρθρωση της δομής και της λειτουργίας των αστυνομικών υπηρεσιών και τη σύσταση υπηρεσίας αγροτικής ασφάλειας καθώς και την ίδρυση του Σώματος της Δικαστικής Αστυνομίας, περί τις αρχές του νέου έτους.

-Τη σταδιακή διαμόρφωση των κρατικών δαπανών στο 5% αρχής γενομένης από το νέο προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα αρχίζει το νέο έτος ο διάλογος με όλους τους φορείς, για θέματα παιδείας.

– Τη σύγκλιση των μισθών και συντάξεων προς τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

– Τη διαμόρφωση νέου αναπτυξιακού νόμου, συμβατού με την κοινοτική νομοθεσία, ενώ τίθενται οι βάσεις για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανικής δραστηριότητας και ενισχύονται οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, την έρευνα, τη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα και ΑΕΙ.

Για τις επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο του προγράμματος της τετραετίας και πάντως αρχής γενομένης από τον νέο προϋπολογισμό, προβλέπεται και:

– Μείωση στο 25% του συντελεστή φορολογίας των μη διανεμόμενων κερδών για τις A.E., τις ΕΠΕ και τις συναφείς εταιρείες, καθώς και

– Μείωση στο 20% του συντελεστή φορολογίας για τις O.E. και τις E.E.

– Ρυθμίσεις για την κατάργηση του ΣΔΟΕ και τη δημιουργία ενός οργάνου για τον εντοπισμό και τον έλεγχο εστιών μεγάλης φοροδιαφυγής.