ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λίγες ελπίδες για λύση

Δραματική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας βρισκόταν σε εξέλιξη έως αργά χθες τη νύχτα στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας μετά την υποβολή του νέου σχεδίου για την επίλυση του Κυπριακού από τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Ανάν. Το σχέδιο εκτιμάται ότι είναι εκ προθέσεως ετεροβαρές υπέρ της τουρκικής πλευράς και ως εκ τούτου, αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία και επιφυλάξεις από την ελληνοκυπριακή. Ωστόσο, θέμα απευθείας απόρριψής του δεν τίθεται και το Εθνικό Συμβούλιο αναμένεται να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο Παπαδόπουλο να επιδώσει παρατηρήσεις στον κ. Ανάν, που θα καταδεικνύουν τις αποκλίσεις των προτάσεών του από τις προσδοκίες της Λευκωσίας.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε αργά το βράδυ επί εικοσάλεπτο με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο πρωθυπουργοί -παρόντων των κ. Μολυβιάτη και Γκιουλ- έδειξαν διάθεση να βοηθήσουν για επίλυση του Κυπριακού και όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, «είμαστε εδώ να συνδράμουμε για δίκαιη και βιώσιμη λύση». Ωστόσο, οι δύο πρωθυποργοί διαπίστωσαν ότι το σχέδιο Ανάν έχει προβληματικά σημεία και δυσκολίες. Αργά τη νύχτα, η ελληνοτουρκική καθώς και η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή επιτροπή εργάζονταν επί του κειμένου του σχεδίου.

Δυσμενείς προβλέψεις

– Εκλογή των 48 μελών της Γερουσίας με εθνικά κριτήρια, που ενισχύουν τη διζωνικότητα.

– Ποσοστιαία μείωση της δυνατότητας μετεγκατάστασης των Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα σε 18% (από 21%).

– 45.000 έποικοι παραμένουν στη νήσο, χωρίς να διευκρινίζεται αν συνυπολογίζονται και τα μέλη των οικογενειών τους.

– H ευθύνη για την απώλεια των περιουσιών μετατίθεται από την Αγκυρα στη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

– O χάρτης παραμένει ως είχε μέχρι κεραίας. Το 29% των εδαφών τελεί υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Ενταξη με ή χωρίς συμφωνία

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί έως αύριο τα μεσάνυχτα συμφωνία επί των νέων προτάσεων του OHE, ο κ. Κόφι Ανάν θα επιχειρήσει μόνος πλέον να συγκεράσει τις ενστάσεις των δύο πλευρών σε ένα τελικό σχέδιο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της συμφωνίας της Νέας Υόρκης, το τελικό αυτό κείμενο θα υποβληθεί σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στη νήσο στις 20 Απριλίου. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία αυτή ουδόλως σχετίζεται με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην E.E., η οποία και τυπικώς τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου. (Σελ. 5)