ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ταχείς ρυθμούς η έρευνα για όπλα

Ταχεία θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η εξέλιξη της ευρείας προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε πριν από δύο ημέρες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και αφορά την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων Tor-M1, αλλά και παρατυπίες κατά τη συγχώνευση της EBO με την ΠΥΡΚΑΛ. H διενέργεια της έρευνας, λόγω της σημασίας αλλά και του εύρους της, ανατέθηκε σε τρεις εισαγγελείς -Δημ. Ασπρογέρακα, Παν. Αθανασίου και Ελένη Τουλουπάκη- και ήδη την ίδια ημέρα που εδόθη η παραγγελία από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημ. Παπαγγελόπουλο, κατέθεσε και ο πρώτος μάρτυρας.

Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο της ενοποιημένης εταιρείας ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ κ. Σύρο Κοσκοβόλη, ο οποίος απομακρύνθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με απόφαση του τότε υπουργού Αμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου. O κ. Κοσκοβόλης κατέθεσε επί τέσσερις ώρες στην κ. Τουλουπάκη και σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, επανέλαβε τα όσα είχε καταγγείλει στο παρελθόν. Οτι δηλαδή η συγχώνευση των δύο εταιρειών καρκινοβατούσε επί 12 χρόνια, παρεμποδιζόμενη από συμφέροντα, ενώ την τελευταία εικοσαετία οι συσσωρευμένες ζημίες τους ξεπέρασαν το 1 τρισ. δρχ. Ως αιτία αυτών των ζημιογόνων χρήσεων ανέφερε το σύστημα προμηθειών μέσω του οποίου χάνονται πόροι, ενώ οι συμβάσεις που ανατίθενται είναι προδιαγεγραμμένες και η εγχώρια προστιθέμενη αξία που μένει στις κρατικές εταιρείες είναι πολύ μικρή, καθώς τα προγράμματα διοχετεύονται σε κάποιες εταιρείες ή κάποιους γνωστούς αντιπροσώπους.

Ενδείξεις για παρατυπίες

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Αμυνας εξετάζονται συμβάσεις με την ΠΥΡΚΑΛ, για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις για παρατυπίες σε σχέση με εντάλματα πληρωμών, με την τήρηση του βιβλίου ταμείου, με την εξόφληση «ύποπτων» τιμολογίων δαπανών κ.ά. Και αυτά τα στοιχεία αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και θα κληθούν και άτομα σχετιζόμενα με αυτά προκειμένου να καταθέσουν. Επίσης θα διερευνηθούν οι διαδικασίες αλλά και οι οικονομικές παράμετροι της συγχώνευσης ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρξαν παρεκκλίσεις από την κείμενη νομοθεσία και ότι η συνένωση των εταιρειών έγινε με εικονικό business plan.