ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κόκκινη γραμμή» το κεκτημένο

H συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπήρξε κρισιμότατη, αλλά, παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις που μπορεί να έχουν οι Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί σε μια σειρά θεμάτων, η κοινή θέση ήταν ότι το νέο (τέταρτο) σχέδιο που παρουσίασε ο γ. γ. κ. Κόφι Ανάν απέχει κατά πολύ των προσδοκιών της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο θέμα της μονιμότητας των αποκλίσεων του Σχεδίου Ανάν από το κοινοτικό κεκτημένο, γεγονός το οποίο είχε χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής κ. Δ. Χριστόφια ως «κόκκινη γραμμή» πέραν της οποίας δεν μπορούσε να υπάρξει υποχώρηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλ. Κληρίδης είχε προειδοποιήσει τον κ. Ντε Σότο ότι οι μόνιμες αποκλίσεις θα είναι η «ταφόπλακα» του σχεδίου.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η στάση του Ελληνα πρωθυπουργού κ. K. Καραμανλή, κατά τη συνάντηση που είχε με τους Κύπριους πολιτικούς ηγέτες, αντιμετωπίζεται θετικότατα από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Επισημαίνεται ότι ο κ. Καραμανλής είχε τονίσει πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ασκήσει πίεση και πως στηρίζει πλήρως τις αποφάσεις τους, οι οποίες πρέπει να ληφθούν έπειτα από πολύ σοβαρή σκέψη.

Χθες το απόγευμα ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γ. Βασιλείου και εκ των ενθέρμων οπαδών της λύσεως του Κυπριακού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αν και το σχέδιο που υπέβαλε ο κ. Ανάν «βελτιώνει τη λειτουργικότητα… οι πρόνοιες ως έχουν κάθε άλλο παρά μας ικανοποιούν. Το σχέδιο αυτό δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις μας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι στη διαπραγμάτευση θα βελτιωθεί», είπε ο κ. Βασιλείου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι πολύ αρνητικές κρίσεις μπορεί να δημιουργήσουν εσφαλμένη εικόνα».

Κυπριακές πηγές από την πλευρά τους, αν και σημείωναν ότι δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ως προς το περιεχόμενο του Σχεδίου Ανάν, υπογράμμιζαν με έμφαση ότι στηρίζουν τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει μια πάρα πολύ σκληρή μάχη και τον στηρίζουμε όλοι για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. H κρίσιμη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ήταν μακρά, διήρκεσε περίπου έξι ώρες και ολοκληρώθηκε περί τις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης.

Θριαμβολογεί ο τουρκικός Τύπος

Τα όρια της θριαμβολογίας άγγιξαν οι χθεσινές αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου για την τελευταία εκδοχή του Σχεδίου Ανάν. Οι αντιδράσεις περιγράφουν άλλωστε με σαφήνεια την εικόνα για τις προτεραιότητες της τουρκικής πλευράς και της ικανοποίησής της. Χαρακτηριστότερη είναι η θέση της εφημερίδας «Μιλιέτ», η οποία υποστηρίζει ότι «O Ανάν φέρνει την ελπίδα» και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι το νέο σχέδιο επιτρέπει την παραμονή μεγάλου αριθμού τουρκικών στρατευμάτων.

Το ίδιο θέμα, της παραμονής των στρατευμάτων, αξιολογείται ως το πλέον σημαντικό σημείο βελτίωσης και από τη «Σαμπάχ», η οποία μάλιστα σημειώνει ότι αυτό, μαζί με τη μονιμότητα των παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο είναι που δεν αρέσουν περισσότερο στην «άλλη πλευρά». Στον κατάλογο των 12 ευνοϊκών σημείων που κατήρτησε η εφημερίδα υπάρχουν ακόμα η ισοτιμία στη Γερουσία, η μόνιμη πολιτική ισορροπία, το σύστημα των συν-υπουργών και η διπλή εκπροσώπηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.