ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορόσημο η Σύνοδος Ε.Ε. του Μαρτίου

Διαψεύδουν ότι υφίσταται έστω και ως πιθανότητα η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, παρότι στο επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου επικρατεί σύγχυση τόσο για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου όσο και για τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν για την ανάταξη του κλίματος στο εσωτερικό της χώρας. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις εσωτερικές συγκρούσεις στο κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Επίσης, εκφράζονται φόβοι ότι η συζήτηση για έλλειμμα συντονισμού της κυβέρνησης έχει αντίκτυπο στην εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και ότι η κυβερνητική φθορά είναι θέμα λίγου χρόνου να αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις.

Τέλος, ορισμένοι στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου εκφράζουν φόβους ότι σύντομα θα υπάρξουν φαινόμενα κριτικής από κορυφαίους υπουργούς, που μέχρι τώρα ακολουθούν τον δρόμο της «ηχηρής σιωπής». Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο ανάταξης του πολιτικού κλίματος. Τούτο εξηγεί ότι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος διακινούνται διάφορα σενάρια, από εκείνο του ανασχηματισμού και της δημιουργίας νέου συντονιστικού και επικοινωνιακού κέντρου έως εκείνο των πρόωρων εκλογών.

Μάλιστα, αυτή τη φορά, η «εκλογολογία» εισήχθη από το εξωτερικό και δη από τους Financial Times, που προέβλεψαν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου θα οδηγηθεί σε εκλογές πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2013. Παρότι οι εκλογές διαψεύδονται, άπαντες αναγνωρίζουν ότι η 25η Μαρτίου, ημέρα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, θα κρίνει πολλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ιω. Ραγκούσης σε χθεσινή συνέντευξή του (ΝΕΑ) υπογράμμισε ότι «όταν τίθενται δημοσίως ζητήματα συντονισμού της κυβέρνησης, το μόνο που καταφέρνουν είναι να την αποσυντονίζουν». Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε μάλιστα ότι αυτή ακριβώς ήταν η βασική αιτία που τον ώθησε να σιωπήσει για όσα συνέβησαν μεταξύ των δύο γύρων των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα περιστατικά αυτά τα έχει ήδη πει στον πρωθυπουργό.

Για ανάγκη ενιαίου κέντρου «που δίνει πολιτικό νόημα και κοινωνική χρησιμότητα στις επιλογές» έκανε λόγο ο κ. Γ. Φλωρίδης (ΝΕΑ), ο οποίος αποδίδει τα «κρούσματα αποσυντονισμού» στην «έλλειψη σαφούς πολιτικού προσανατολισμού».

Αποδοκιμασία

Την ίδια στιγμή κριτική εκ των έσω δέχεται ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος δέχθηκε φραστική επίθεση από φοιτητές στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που διεκόπη. Εμμέσως αποδοκίμασε τον κ. Πάγκαλο ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, ο οποίος τόνισε (9,84) ότι «δεν συμφωνεί καθόλου με το ότι όλοι μαζί τα φάγαμε. Η συνευθύνη δεν είναι η ίδια».

Ευθεία κριτική του ασκούν και βουλευτές, όπως η κ. Σοφία Γιαννακά η οποία τόνισε (ΝΕΤ): «Τώρα πια οι αλήθειες που εκστομίζει με βάναυσο τρόπο, αντί να λειτουργούν θεραπευτικά στην ελληνική κοινωνία, προκαλούν».

Στην Ιπποκράτους προετοιμάζονται για το Εθνικό Συμβούλιο της Παρασκευής, όπου αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αναπληρωθούν τρία μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (Π.Σ.). Η συνεδρίαση του Π.Σ. την Τετάρτη εξαρτάται εν πολλοίς από την πορεία της υγείας του κ. Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται κλινήρης με πυρετό και ίωση.