ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραμονή με λιγότερα ένσημα

Η μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για ανανέωση των αδειών παραμονής αλλοδαπών από 200 σε 120 τον χρόνο και ο περιορισμός των απαραίτητων ενσήμων για δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 80 σε 50 ετησίως αναμένεται να κατοχυρωθούν αυτόν τον μήνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπ. Εργασίας και Εσωτερικών.

Σε σχετική ανακοίνωση προέβησαν ο αναπληρωτής υπ. Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης και η υφ. Εργασίας κ. Αννα Νταλάρα ύστερα από συνάντηση με την ηγεσία της ΓΣΕΕ για την εξασφάλιση των νομίμως εργαζομένων μεταναστών και την πάταξη της μαύρης εργασίας. Μάλιστα η ΓΣΕΕ είχε εισηγηθεί μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για ανανέωση των αδειών παραμονής σε 100 ετησίως.

Οι ρυθμίσεις για τα ένσημα θα συμπεριληφθούν και στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Εως τις 20 Ιουνίου θα ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία για τις κυρώσεις κατά εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσανατολίζεται στη θεσμοθέτηση αυστηρών ποινών που σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ θα επιτρέψουν πιο αποτελεσματικούς ελέγχους. Σε επόμενη φάση θα ρυθμιστεί η προσωρινή πρόσβαση στην αγορά εργασίας όσων μεταναστών τεθούν υπό καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης. Πρόκειται για ρύθμιση του τελευταίου νόμου για το πολιτικό άσυλο, η οποία προβλέπεται στην ευρωπαϊκή οδηγία για τις επιστροφές.

Σε ένα από τα παραπάνω νομοσχέδια ενδέχεται να συμπεριληφθεί και ρύθμιση για την επαναφορά στη νομιμότητα όσων έχουν χάσει τις άδειες παραμονής τους εξαιτίας μειωμένων ενσήμων ή ανεργίας, που εκτιμώνται σε 60.000 – 80.000. Σε 90.000 εκτιμώνται όσοι κινδυνεύουν να χάσουν τη νομιμότητα.

Στο νοσοκομείο

Σε ό,τι αφορά τους 287 απεργούς πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διανύουν την 37η ημέρα απεργίας και μοιραία αυξάνεται ο αριθμός όσων μεταφέρονται σε νοσοκομεία. Συνολικά 38 απεργοί πείνας νοσηλεύονται – στην Αθήνα και 10 στη συμπρωτεύουσα. Εκ μέρους των γιατρών που τους παρακολουθούν στην Αθήνα, ο παθολόγος-ογκολόγος κ. Θ. Καραμπέλης διατυπώνει στην «Κ» ανησυχία για μαζικές διακομιδές από σήμερα, καθώς 20 απεργοί έχουν σταματήσει και το νερό. Μεταξύ όσων νοσηλεύονται, 20 έχουν εμφανίσει οξεία νεφρική ανεπάρκεια και υπάρχουν φόβοι για μόνιμη βλάβη στα νεφρά και αναπηρία. Στη Θεσσαλονίκη, οι γιατροί τονίζουν ότι η κατάσταση της υγείας τους βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και αναμένουν από εδώ και πέρα μεταφορά μεγαλύτερου αριθμού στα νοσοκομεία.

Αργά χθες το βράδυ αναμενόταν να συζητηθεί μεταξύ της ηγεσίας του υπ. Προστασίας του Πολίτη και απεργών πείνας η πρόταση για υπαγωγή τους στο υπό ανοχή καθεστώς, που σημαίνει αναβολή απέλασης για εύλογο χρονικό διάστημα (μπορεί να φθάσει τον 1,5 χρόνο). Απαντώντας χθες σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής σημείωσε ότι «προσπαθούμε να εξετάσουμε τις περιπτώσεις εκείνες που θα μπορέσουν να εφαρμοσθούν οι νόμοι. Ηδη έχουν γίνει προσπάθειες και πιστεύω ότι θα υπάρξει δρόμος που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της υπόθεσης».