ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική κωλυσιεργία με τη συζήτηση του πορίσματος Siemens

Αντιμέτωπη με το αδιέξοδο που συγκροτούν οι υψηλές προσδοκίες περί κάθαρσης που η ίδια καλλιέργησε, οι δεδομένες προβλέψεις περί παραγραφής, όπως καταδείχθηκαν από την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για το Βατοπέδι, αλλά και η νευρικότητα της πράσινης κοινοβουλευτικής ομάδας, βρίσκεται η κυβέρνηση ως προς τη διερεύνηση της σκανδαλώδους υπόθεσης Siemens.

Ενα και πλέον μήνα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής, η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ μοιάζει να μην έχει σαφή κατεύθυνση για το εάν θα προχωρήσει ή όχι σε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης Siemens. Ως αποτέλεσμα ακόμη και αυτή η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πορίσματος, που δεν συνδέεται με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αλλά θα αποτελούσε σαφές δείγμα των κυβερνητικών προθέσεων, παραμένει εκκρεμής. Χθες, τόσο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, όσο και ο φερόμενος ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρ. Μαρκογιαννάκης, με επιστολές τους προς τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., ανέδειξαν την καθυστέρηση. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σώματος, κ. Φιλ. Πετσάλνικος, αρνήθηκε κάθε σχόλιο, όπως είχε πράξει και προ εβδομάδος, όταν το ζήτημα είχε φέρει προς συζήτηση στη διάσκεψη των προέδρων ο κ. Σπ. Χαλβατζής εκ μέρους του ΚΚΕ.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου άφηναν χθες να εννοηθεί ότι η συζήτηση θα διεξαχθεί μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου. Πιθανότερη εκδοχή θεωρείτο, μέχρι πρότινος, η συνέχιση της διερεύνησης αλλά μόνον για μη παραγραφείσες πράξεις μετά το 2007, δηλαδή επί της ουσίας για την… «ουρά» της υπόθεσης προμήθειας του συστήματος C4I, δηλαδή ουσιαστικώς για τους κ. Πρ. Παυλόπουλο, Χρ. Μαρκογιαννάκη. Ετσι, όμως, θα έμεναν στο απυρόβλητο όσοι ανέθεσαν ή διαχειρίστηκαν το κύριο μέρος των προμηθειών, εγείροντας μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα.

Η Ν.Δ. μοιάζει να αναμένει την όποια κίνηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι κι αυτό που εγκλωβίστηκε παρά τις ρητές προειδοποιήσεις του κ. Αντ. Σαμαρά. Δεν λείπουν, πάντως, και εισηγήσεις να αναλάβει η Ν.Δ. την πρωτοβουλία συζήτησης του πορίσματος, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί αυτό καθεαυτό το αδιέξοδο του ΠΑΣΟΚ.

Για τη συζήτηση του πορίσματος απαιτείται υπογραφή τουλάχιστον 60 βουλευτών, με τον κ. Καρατζαφέρη να καλεί τους κ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά να απαντήσουν «εάν και πότε προτίθεστε να καταθέσετε σχετική πρόταση, καθ’ όσον η τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση θα δημιουργήσει ερωτήματα εις βάρος του συνόλου του πολιτικού κόσμου». Σε, ευλόγως, προσωπικό τόνο, ο κ. Μαρκογιαννάκης χαρακτηρίζει «επιβεβλημένο να γίνει συζήτηση στο Κοινοβούλιο, ούτως ώστε να μου δοθεί η ευκαιρία να πω την άποψή μου για όσα αδίκως, προπετώς και σκοπίμως, μου καταμαρτυρούν».