ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανικά πλοία στη βάση Σούδας

Σήμερα αναμένεται να φθάσει στη Σούδα το πρώτο εκ των συνολικά έξι αμερικανικών πολεμικών πλοίων, για τα οποία έχει ζητηθεί να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις της βάσης. Τα πλοία και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, προερχόμενα από τον Περσικό Κόλπο, αναμένεται να καταπλεύσουν σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές δεν αποκλείουν, παρά το αίτημα, κάποια από τα πλοία να κατευθυνθούν σε άλλη νατοϊκή βάση στην ευρύτερη περιοχή.

Στη Σούδα έφθασαν χθες το μεσημέρι και 310 Αμερικανοί πεζοναύτες, άοπλοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από διάφορες περιοχές στην Ευρώπη. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι αύριο. Οι εκτιμήσεις στρατιωτικών και διπλωματικών πηγών συγκλίνουν ότι οι κινήσεις των ΗΠΑ γίνονται σε αυτή τη φάση για να δηλώσουν παρουσία στην περιοχή, καθώς φάνηκε να αιφνιδιάζονται από τις καταιγιστικές εξελίξεις στις αραβικές χώρες της βόρειας Αφρικής. Η Ουάσιγκτον προχωρεί σε αναδιάταξη των στρατιωτικών της δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να έχει, πλέον, δυνατότητα άμεσης αντίδρασης στις εξελίξεις.

Από ελληνικής πλευράς, μία φρεγάτα περιπολεί σε μόνιμη βάση στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Λιβύης. Οι φρεγάτες «Υδρα» και «Ψαρά» εναλλάσσονται ανά τριήμερο στις περιπολίες, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται το πλοίο γενικής υποστήριξης «Αλιάκμων», που σταθμεύει στην Κρήτη. Η κίνηση πολεμικών πλοίων στην περιοχή έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες, με ιταλικά, γαλλικά και ισπανικά πλοία να δηλώνουν παρουσία. Χθες, αναχώρησαν από το λιμάνι Χάλιφαξ του Καναδά μία φρεγάτα και ένα πολεμικό ελικόπτερο, με προορισμό τη Λιβύη.

Οπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη ή επέμβαση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, θα αυξηθεί ραγδαία η παρουσία πολεμικών πλοίων κάθε είδους στη Μεσόγειο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η Σούδα, η νότια Ιταλία και η Μάλτα θα λειτουργήσουν ως κομβικά σημεία για τη διάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων και ως βάσεις ανεφοδιασμού. Παράλληλα, αναμένεται να αξιοποιηθεί και η βρετανική βάση στην Κύπρο.