ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Ραγκούση στους «καθοδηγητές»

Στους «πολιτικούς καθοδηγητές» της απεργίας πείνας αποδίδει «την αποκλειστική ευθύνη» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας ο υπ. Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης. «Οσοι έχουν αναλάβει τον ρόλο του πολιτικού καθοδηγητή πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να βοηθήσουν τους μετανάστες να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό την απεργία πείνας», δήλωσε ο υπ. Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι το οφείλουν γιατί αν κάποιος κάτι ρισκάρει είναι οι μετανάστες σε σχέση με την υγεία τους και όχι οι πολιτικοί καθοδηγητές».

Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση επεδίωξε να έρθει σε επαφή με τους απεργούς πείνας, αλλά το απαγόρευσαν οι πολιτικοί καθοδηγητές. «Οπως περίπου απαγόρευσαν και μάλιστα με πολύ άσχημο και βίαιο τρόπο ακόμη και τη συνδρομή υγειονομικών μονάδων, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους απεργούς πείνας. Εάν μας είχε δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε με τους μετανάστες, θα είχαμε τη δυνατότητα να τους εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους το ελληνικό κράτος και η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να κάνει τίποτε διαφορετικό από αυτά που ρυθμίζονται από την κείμενη νομοθεσία», είπε ο κ. Ραγκούσης. Σε ό, τι αφορά την κατάσταση υγείας των απεργών πείνας, σχεδόν 100 νοσηλεύονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη -80 σε νοσοκομεία της Αττικής και 17 στης Θεσσαλονίκης. Τέσσερις απεργοί πείνας επέστρεψαν από το νοσοκομείο στην απεργία, στην Αθήνα.

Επιχείρηση Ποσειδών

Τη λήξη της αποστολής της δύναμης ταχείας επέμβασης της Frontex στον Εβρο και την άμεση αντικατάστασή της από την επιχείρηση Ποσειδών 2011 που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου, ανακοίνωσε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Σεσίλια Μάλμστρομ. Η νέα αποστολή θα αναπτυχθεί εκτός των χερσαίων συνόρων Ελλάδας -Τουρκίας και στα χερσαία σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας. Παράλληλα η Κομισιόν καλεί την ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών και των αιτούντων ασύλου. «Ευάλωτες ομάδες, όπως οικογένειες, παιδιά, έγγυες γυναίκες, θύματα κακοποίησης πρέπει να τύχουν ειδικής φροντίδας», τόνισε η κ. Μάλμστρομ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τη μεταχείριση που έχουν οι παράνομοι μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, διότι η κατάσταση παραμένει ανησυχητική. Σύμφωνα με την επίτροπο, η Ελλάδα έχει λάβει την περίοδο 2008 – 2011 14 εκατ. ευρώ (4,16% της συνολικής χρηματοδότησης προς τα κράτη-μέλη) από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες και 16,8 εκατ. ευρώ σε έκτακτες επιχορηγήσεις. Η χρηματοδότηση έχει σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες, την παροχή φαγητού, τη βελτίωση των κέντρων διαμονής (φυλακών) και την κατασκευή νέων και την αποτελεσματική επεξεργασία των αιτήσεων παροχής ασύλου. Την περίοδο 2007 – 2011 η Ελλάδα έλαβε 119 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων (13,7% της συνολικής χρηματοδότησης προς τα κράτη-μέλη) και 52 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Επιστροφών (16,9%). Κατά τη διάρκεια παραμονής στον Εβρο της δύναμης ταχείας επέμβασης της Frontex η είσοδος παράνομων μεταναστών προερχόμενων από την Τουρκία μειώθηκε κατά 75%.