ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλυψη δανείου Μεγάρου Μουσικής

Με χρήματα του Δημοσίου συντηρείται και λειτουργεί το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οπως υποστήριξε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, σε περίπτωση κατά την οποία το κράτος δεν πληρώσει εμπρόθεσμα τις οφειλές του Μεγάρου προς την Εθνική Τράπεζα, οι οποίες αφορούν δάνειο ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίστηκε το 2007 με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, τότε θα κλείσει.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε χθες στην κριτική που δέχθηκε -και από τον χώρο της κυβερνώσας πλειοψηφίας- για την επιλογή να συμπεριληφθεί διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο σύμφωνα με την οποία «το ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει εμπρόθεσμα το ποσό της εκάστοτε οφειλής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών προς την Εθνική Τράπεζα».

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, λοιπόν, αφού σημείωσε ότι εδώ και ένα χρόνο έχει μειωθεί κατά το ήμισυ η ετήσια κρατική επιχορήγηση (σύμφωνα με πληροφορίες, από 12 στα 6 εκατ. ευρώ), υποστήριξε ότι το Μέγαρο δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειό του και πρόσθεσε: «Ετσι κι αλλιώς το Δημόσιο θα χρειαστεί να πληρώσει τα χρήματα αυτά. Είμαστε εγγυητές.

Αν δεν το κάνουμε θα κλείσει. Να πάρουμε απόφαση: Θα πληρώσουμε με ανοιχτό ή με κλειστό το Μέγαρο;». Σημειώνεται ότι, κατά πληροφορίες, η εξόφληση του δανείου δεν αναμένεται πριν από το 2020.