ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κράτος πολλαπλών «ελλειμμάτων»

Σοβαρές δυσλειτουργίες στον κρατικό μηχανισμό, και μάλιστα σε κρίσιμους κρίκους του, προκαλεί η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Κομβικής σημασίας υπουργεία, όπως αυτά των Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, αντιμετωπίζουν διαρκώς ελλείψεις, ορισμένες φορές μάλιστα δεν μπορούν να καταβάλουν ενοίκια ή και μισθούς. Συγκεκριμένα, χαρακτηριστικά προβλήματα από τους τρεις τομείς είναι τα εξής:

Αστυνομία: η υπαγωγή σε καθεστώς αυστηρού δημοσιονομικού ελέγχου υπό την επίβλεψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) έχει καταστήσει τις προμήθειες σε υλικά και εξοπλισμό χρονοβόρο διαδικασία. Τούτο συμβαίνει διότι από τις αρχές του χρόνου κάθε δαπάνη άνω των 300 ευρώ πρέπει να ελέγχεται από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του ΓΛΚ. Η διαδικασία αυτή έχει -σύμφωνα με το πρωτόκολλο- διάρκεια πέντε έως επτά ημέρες, αν και στην πράξη συχνά το όριο αυτό ξεπερνιέται. Ουσιαστικά στην ΕΛ.ΑΣ. επιθυμούν να υπαχθούν σε ένα καθεστώς παρόμοιο με αυτό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την αυτονομία του. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τα προβλήματα δημιουργούνται λόγω της αντίδρασης αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. στο νέο status quo. Μετά και το τελευταίο περιστατικό με τον τραγικό θάνατο των δύο αστυνομικών, ο κ. Φιλ. Σαχινίδης έδωσε εντολή να γίνουν τροποποιήσεις, ώστε να γίνουν πιο ευέλικτα τα πράγματα, σε καμία περίπτωση όμως δεν συζητείται να επανακτήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το δικό του ελεγκτήριο δαπανών.

Διπλωματία: Το υπουργείο Εξωτερικών αντιμετώπισε τον περασμένο Ιούνιο δυσχέρεια στην αποστολή διπλωματών στις πρεσβείες του νοτίου ημισφαιρίου. Γενικώς, το φαινόμενο αδυναμίας καταβολής ενοικίων ή και μισθών στο προσωπικό, οφείλεται κυρίως στο νέο καθεστώς, κατά το οποίο το ΓΛΚ εγκρίνει τις δαπάνες με τον μήνα.

Αμυνα: Στις πολεμικές βιομηχανίες (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) δεν έχουν ακόμη αποπληρωθεί οι εργαζόμενοι για τον Φεβρουάριο. Χθες, γνωστοποιήθηκε ότι η κατάσταση βαίνει προς ομαλοποίηση. Το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι οι βιομηχανίες αυτές δεν παράγουν αυτή τη στιγμή τίποτα και ουσιαστικά οι πόροι για την καταβολή των μισθών ευρίσκονται μέσω δανείων που συνάπτονται με το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι, η βασική ανησυχία της κυβέρνησης είναι να βρει έργα για να συντηρήσει την πολεμική βιομηχανία. Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρέμεινε και χθες στο σπίτι λόγω της ίωσης που τον ταλαιπωρεί, προετοιμάζεται για το Εθνικό Συμβούλιο που θα γίνει αύριο και άπαντες αναμένουν με ενδιαφέρον την ομιλία του. Για τις πολιτικές εξελίξεις μίλησαν χθες και οι συμμετέχοντες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνεδρίασε το μεσημέρι υπό την προεδρία του κ. Μιχ. Καρχιμάκη.

Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν και τρεις υπουργοί οι κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Οπως ήταν αναμενόμενο, τις περισσότερες ερωτήσεις δέχθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, λέγεται ότι είπε πως η χώρα βρίσκεται στη μέση του τούνελ, δίχως σαφή ορατότητα της αρχής ή του τέλους του. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποβάθμισε επίσης τη σημασία των επερχόμενων Συνόδων Κορυφής, λέγοντας ότι πιθανή αποτυχία τους δεν θα σήμαινε το τέλος για την Ελλάδα, όπως και, αντίστοιχα, επιτυχία δεν θα παρέπεμπε σε σωτηρία. Αρκετά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ζήτησαν καλύτερη συνεργασία των υπουργών μεταξύ τους, ώστε να μην εκπέμπεται εικόνα ασυνεννοησίας, ενώ κάποιοι παρατήρησαν ότι ορισμένοι στην κυβέρνηση πρέπει να προσέχουν και να μην προκαλούν με τη δημόσια παρουσία τους.