ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαζική η συμμετοχή στο συλλαλητήριο στα Κατεχόμενα

Σε μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει ποτέ στα Κατεχόμενα, περίπου 50.000 Τουρκοκύπριοι βγήκαν χθες στους δρόμους και διαδήλωσαν κατά της Τουρκίας. Αν και αφορμή για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που διοργανώνονται στα Κατεχόμενα από τον Ιανουάριο, είναι το πρόγραμμα λιτότητας που επιβάλλει η Αγκυρα, στο χθεσινό συλλαλητήριο κυριάρχησαν συνθήματα για πλήρη αποδέσμευση από την Τουρκία, με έμφαση στην αγωνία για την πολιτική εποικισμού, η οποία έχει ανατρέψει τα δημογραφικά δεδομένα.

Στην πλατεία Ινονού, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς διαδηλωτές, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Οι αστυνομικοί εστίασαν την προσοχή τους σε εκείνους που κρατούσαν σημαίες της Κύπρου, πολλές από τις οποίες κατασχέθηκαν, καθώς είχαν προκαλέσει την οργή του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά το προηγούμενο συλλαλητήριο, στις 28 Ιανουαρίου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός βρέθηκε στο επίκεντρο των συνθημάτων που φώναξαν οι διαδηλωτές: «Εμείς είμαστε Τουρκοκύπριοι, εσύ ποιος είσαι κύριε;», «ΑΚΡ μάζεψε τα χέρια σου», «Ετσι όπως ήρθατε, έτσι θα φύγετε».

Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε προσπάθεια να παρεμποδιστεί η μετάβαση στο συλλαλητήριο του γνωστού Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ και των υποστηρικτών της εφημερίδας του «Αφρίκα», τα γραφεία της οποίας δέχθηκαν προ ημερών επίθεση. Τελικά, η πορεία από τα γραφεία της «Αφρίκα» στην πλατεία Ινονού πραγματοποιήθηκε, με επικεφαλής δύο γαϊδούρια, που έφεραν το σύνθημα «Είμαστε οι τελευταίοι Κύπριοι, μην αφήσετε να εξαφανιστούμε». Η αντίθεση στην εφαρμοζόμενη από την Τουρκία πολιτική εκδηλώθηκε και με το σύνθημα «Το 1974 κινδυνεύσαμε να σκοτωθούμε μια φορά, σήμερα όμως πεθαίνουμε κάθε μέρα». Οι διαδηλωτές παρέμειναν στην πλατεία για περισσότερο από δύο ώρες, φωνάζοντας συνθήματα.

Παρά την προσπάθεια που έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες από τουρκικής πλευράς να μην εκπροσωπηθούν στο συλλαλητήριο τα πολιτικά κόμματα, αυτό δεν επετεύχθη. Οι ηγεσίες όλων των τουρκοκυπριακών κομμάτων, πλην του κυβερνώντος κόμματος του Ντερβίς Ερογλου, συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, όπως και όλα τα συνδικάτα εργαζομένων, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι ΜΚΟ, σωματεία. Αλλωστε, η μαζικότητα του συλλαλητηρίου φαίνεται ότι αιφνιδίασε ακόμη και τους διοργανωτές, που στις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τους τις προηγούμενες ημέρες δεν υπολόγιζαν ότι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν περισσότερους από 25 – 30 χιλιάδες διαδηλωτές.

Μία σύλληψη

Ενας διαδηλωτής συνελήφθη, στο πλαίσιο της προσπάθειας των δυνάμεων ασφαλείας να μην επιτρέψουν κυπριακές σημαίες να εμφανιστούν στη διαδήλωση. Ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, επιβεβαιώνοντας ότι η προσπάθεια είναι να εμφανισθούν οι κινητοποιήσεις ως υποκινούμενες από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ζήτησε να διερευνηθούν οι σχέσεις του συλληφθέντος με Ελληνοκυπρίους.