ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενα στα δέκα σχολεία στον νομό Αττικής θα συγχωνευθεί

Περίπου το ένα στα δέκα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στην Αττική θα συγχωνευθεί. Η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου το τελευταίο διάστημα έχει μπαράζ συσκέψεων με στελέχη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανά περιφέρεια και σήμερα θα μελετηθεί ο εκπαιδευτικός «Καλλικράτης» στην Αττική. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τις περίπου 2.500 σχολικές μονάδες που λειτουργούν στην Αττική θα συγχωνευθούν οι περίπου 250. Πανελλαδικά οι συγχωνεύσεις θα κινηθούν περίπου στο 5%, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και ίδρυση νέων σχολικών μονάδων (κυρίως νηπιαγωγείων) ή και αύξηση των τμημάτων στις υπάρχουσες σχολικές μονάδες στην περίπτωση που ο μαθητικός πληθυσμός έχει αυξηθεί (π. χ. στη Δυτική και Ανατολική Αττική).

Από την άλλη, στελέχη του υπ. Παιδείας που μίλησαν χθες στην «Κ» αντέκρουσαν ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ότι το πανελλαδικό ποσοστό των σχολείων που θα συγχωνευθούν θα προσεγγίσει το 30%, ενώ θα δημιουργηθούν και σχολεία με έως και 700 μαθητές. Τα ίδια στελέχη τόνισαν στην «Κ» ότι η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου έχει δώσει οδηγία, οι σχολικές μονάδες που θα προκύψουν από συγχώνευση να έχουν το ανώτερο 15 τμήματα μαθητών και όχι πάνω από 400 μαθητές. Σε κάθε περίπτωση θα τηρηθούν οι ρυθμίσεις για τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, που είναι έως 25 για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έως 30 για τη δευτεροβάθμια.

Τέλος, η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων δικαίωσε τους γονείς 14χρονης μαθήτριας, ζητώντας από τους καθηγητές της να της επιστρέψουν τετράδιο με προσωπικές σημειώσεις. Συγκεκριμένα, την ώρα των Θρησκευτικών ο καθηγητής διαπίστωσε ότι η έφηβη αμελούσε το μάθημα και ασχολούνταν με άσχετες σημειώσεις στο τετράδιό της. Ο καθηγητής της το αφαίρεσε και κοινοποίησε το γεγονός στον σύλλογο διδασκόντων, ο οποίος αποφάσισε να κρατήσει το τετράδιο ώστε το περιεχόμενό του να συνεκτιμηθεί για τη διαγωγή της μαθήτριας στο τέλος της χρονιάς.