ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση υπουργών για την Υπατία

Ενδοκυβερνητική ρήξη κορυφής προκαλεί πλέον η υπόθεση των μεταναστών της Υπατίας, καθώς στις έμμεσες παραινέσεις του κ. Ευ. Βενιζέλου προς τον κ. Γ. Ραγκούση να επιλύσει το ταχύτερον δυνατόν το πρόβλημα για το καλό της χώρας, απάντησε δημοσίως με σκληρό τρόπο αργά το βράδυ ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών. «Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαχείριση μιας πολύ σοβαρής κρίσης, που στο επίκεντρό της έχει ανθρώπινες ζωές αλλά και το γενικότερο συμφέρον, να υπάρχει δημόσια παρέμβαση μέλους της κυβέρνησης χωρίς να έχει προηγουμένως ζητήσει να πληροφορηθεί τα δεδομένα που συνθέτουν το σύνολο του προβλήματος», τόνισε με ανακοίνωσή του ο κ. Ραγκούσης. Απαντώντας ευθέως μάλιστα σε μια φράση του κ. Βενιζέλου, που είχε πει νωρίτερα ότι θα ασκήσει «πίεση στους αρμόδιους υπουργούς», πρόσθεσε με εμφανώς απαξιωτικό τρόπο ότι «δεν χρειάζεται να ασκηθεί πίεση προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση με την οποία θα αποτραπεί η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής», προκαλώντας ευθέως τον κ Βενιζέλο «να διευκρινίσει αν προτείνει τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών» και να αποσαφηνίσει δηλαδή αν έχει κάτι να αντιπροτείνει. Κατέληξε με την επισήμανση ότι «από την πρώτη στιγμή δεν πράττουμε τίποτα διαφορετικό από το να προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που θα υπηρετεί το γενικό συμφέρον, με την επιδίωξη να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο για τη ζωή των απεργών πείνας» γεγονός που ερμηνεύθηκε ως απάντηση και σε άλλους υπουργούς που του ασκούν κριτική.

Ο υπουργός Αμύνης αρνήθηκε να σηκώσει ο ίδιος το γάντι. Συνεργάτες του, ωστόσο, σχολίαζαν ότι ο κ. Βενιζέλος δεν θα έμπαινε καν στο κόπο να απαντήσει σε μια τόσο γελοία συζήτηση, αρνούμενοι ακόμη και ως απάντηση στον κ. Ραγκούση το «ουδέν σχόλιον». Σύμφωνα με τους ίδιους, ο υπουργός Αμυνας πρότεινε να αναλάβει τον χειρισμό της υπόθεσης ο Συνήγορος του Πολίτη, θέση με την οποία συμφώνησε ο υπουργός κ. Χρ. Παπουτσής, ο οποίος επίσης έχει διαφοροποιηθεί για το θέμα. Τη «λύση» αυτή, όμως, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, απέρριψε ο κ. Ραγκούσης.

Οπως προαναφέρθηκε, την οξύτατη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών προκάλεσε μια απάντηση που είχε δώσει νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του ΛΑΟΣ. «Ενδεχόμενη απώλεια ανθρώπινης ζωής εκ των παρανόμων μεταναστών του Μεγάρου Υπατία θα ήταν γεγονός τραγικό», είχε πει ο υπουργός Αμύνης προσθέτοντας τη μάλλον ασυνήθιστη -για κυβερνητικό στέλεχος- φράση ότι «θα ασκήσω την όποια πίεση μπορώ προς τους αρμοδίους συναδέλφους μου, για να αποτραπεί πάση θυσία αυτό το ενδεχόμενο». Σημειώνεται, ωστόσο, ότι πληροφορίες ήθελαν χθες και την κ. Νταλάρα να διαφωνεί με τις απόψεις του κ. Ραγκούση και να θεωρεί ότι οι μετανάστες πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται να μην έχει καμία συνοχή και συνεννόηση ως προς την αντιμετώπιση ενός προβλήματος επιβεβαίωσε και η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος μιλώντας στη ΝΕΤ εισηγήθηκε «μια συμβιβαστική λύση», και συγκεκριμένα να μην απελαθεί κανείς μετανάστης για ένα χρόνο, γεγονός που ουδόλως απηχούσε μέχρι χθες τις θέσεις των αρμοδίων υπουργών και κυρίως του κ. Ραγκούση.