ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: Πολλαπλές οι προκλήσεις

Αφήνοντας ένα μικρό «παράθυρο ανοιχτό» ακόμη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και καλώντας τόσο την αντιπολίτευση, όσο και τους ξένους ομολόγους του, να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες στην κρίσιμη καμπή που δοκιμάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να συσπειρώσει πρωτίστως το κόμμα του και να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι η μοναδική του αναφορά στα εκλογικά σενάρια δεν υπήρχε καν στο κείμενο της ομιλίας του που διένειμε στον Τύπο. «Η δική μας φυγή δεν είναι ούτε οι εκλογές ούτε να εγκαταλείψουμε το έργο μας, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση» είπε, αλλά με αρκετές άλλες φράσεις του με τις οποίες επεδίωξε να αναδείξει την κρισιμότητα της σημερινής συγκυρίας -«δίνουμε μια εθνική μάχη», «απόφασή μας είναι να πάμε με κάθε τρόπο την Ελλάδα μπροστά»- ήταν προφανές στο ακροατήριό του πως ο ίδιος δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές του αποφάσεις.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε ότι σε αρκετές αποστροφές του ο κ. Παπανδρέου θέλησε να καταστήσει απολύτως σαφές πως το μέλλον μόνον εύκολο δεν θα είναι, ακόμη και στην περίπτωση που οι αποφάσεις των επικείμενων Συνόδων Κορυφής είναι ευοίωνες για την Ελλάδα, ενδεχόμενο μάλιστα που διεφάνη ότι ο ίδιος δεν θεωρεί ως το πιθανότερο σενάριο. «Ο δρόμος είναι μακρύς και θα αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες, αλλά η μόνη μας ελπίδα να φτάσουμε εκεί που συνταχθήκαμε είναι να μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας», τόνισε και θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στους διεθνείς του εταίρους πρόσθεσε: «Εάν οι αποφάσεις μας στην Ε.Ε. δεν είναι γενναίες και αποτελεσματικές, αυτό θα φανεί πολύ γρήγορα στις ίδιες τις αγορές, και θα βρεθούμε και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. Δεν θα είναι όμως η καλύτερη έκβαση και γι’ αυτό χρειάζεται να τελειώνουμε το νωρίτερο για να μπορούμε να κάνουμε όλοι τα απαραίτητα για τις οικονομίες μας μέσα σε κλίμα ασφάλειας και σιγουριάς».

Με το σκεπτικό αυτό απευθύνθηκε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλογισθούν τις ευθύνες τους, ζητώντας ευθέως από τον κ. Αντ. Σαμαρά και να του προσφέρει τη στήριξή του. «Δεν περιμένω δικαίωση από τη Ν.Δ. για τις δικές μας πολιτικές. Αλλά περιμένω από την παράταξη που κόντεψε να ακυρώσει μια ολόκληρη γενιά, τουλάχιστον την υποτυπώδη αίσθηση της σοβαρότητας και του σεβασμού απέναντι στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός», είπε και πρόσθεσε επί λέξει ότι «το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνουν (στη Ν.Δ.) είναι να πορευτούν μαζί μας στην ίδια πορεία». Σημειωτέον, ωστόσο, ότι λίγο πριν απευθύνει τη συγκεκριμένη έκκληση, ο πρωθυπουργός είχε ασκήσει ακόμη πιο σκληρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή το δημοσίευμα της «Κ» που αποκάλυψε ότι βολιδοσκοπούσε τη συνδρομή του ΔΝΤ ήδη από τον Δεκέμβριο του 2009. «Το μόνο που δεν μου καταλόγισαν είναι ότι είμαι προδότης επειδή έψαχνα λεφτά για να σώσω χώρα μου», είπε και αναρωτήθηκε ρητορικά «αν τα χρήματα αυτά θα τα πλήρωναν ο κ. Καραμανλής, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Αλογοσκούφης, ο κ. Ρουσόπουλος ή ο κ. Βουλγαράκης». Θέλοντας, τέλος, να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο πρόγραμμά της, απαρίθμησε ο ίδιος τις αγωνίες της κοινής γνώμης, όπως το αν υπάρχει περίπτωση η χώρα να βγει από τη Ζώνη του Ευρώ ή και να καταρρεύσει η οικονομία για να χαρακτηρίσει όλα αυτά τα σενάρια «καταστροφολογίες που σπέρνουν οι Κασσάνδρες».