ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις για τη δόμηση στις Natura

Εντός ενός εξαιρετικά αρνητικού, έως και εχθρικού, προς το πρόσωπο της κ. Τίνας Μπιρμπίλη, κλίματος από τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, άρχισε χθες το βράδυ στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη βιοποικιλότητα.

Οι νέες αλλαγές που παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος κατά την έναρξη της συζήτησης, ειδικά στις περί εκτός σχεδίου δόμησης περιοχές ΝΑΤURΑ, σχολιάστηκαν από αριθμό πράσινων βουλευτών ως ανεπαρκείς ή και προβληματικές. Ορισμένοι, μάλιστα, από την πρώτη στιγμή κιόλας δεν έκρυβαν την πρόθεσή τους να συζητήσουν με συναδέλφους τους από τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ στο περιστύλιο αναφορικά με το τι πρέπει να αλλάξει!

Στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών, τα ζητήματα που ετίθεντο αφορούσαν τους περιορισμούς που εξακολουθούσαν να υφίστανται ως προς τα χρονικά περιθώρια μεταγραφής των ιδιοκτησιών στα υποθηκοφυλακεία, το ζήτημα της «κατάτμησης» και την αρτιότητα κ.ά. Μεταξύ άλλων έλεγαν ότι υπάρχουν ακόμη ασάφειες, οι οποίες πρέπει να διευκρινιστούν. Και είναι ενδεικτικό ότι ανάλογες αναφορές έγιναν και από του βήματος της Βουλής, από άλλους βουλευτές που βρίσκονταν εντός της αιθούσης της Ολομέλειας. «Απαιτούνται πιο εξειδικευμένες προσεγγίσεις», είπε χαρακτηριστικά η κ. Αικατερίνη Περλεπέ Σηφουνάκη.

Πολιτικό πρόβλημα

Από τις «εσωτερικές» στους κόλπους της κυβερνώσας πλειοψηφίας συζητήσεις, ωστόσο, ανέκυπτε εμφανώς το σοβαρό πολιτικό πρόβλημα: Οι διαμαρτυρόμενοι βουλευτές, πέραν της υπεράσπισης των αιτημάτων για την αυθαίρετη δόμηση που παγίως προβάλλουν πολίτες στις εκλογικές τους περιφέρειες, έθεταν θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο της κ. Τίνας Μπιρμπίλη. «Μας φέρνει συνεχώς προ τετελεσμένων: παρουσιάζει διατάξεις με περιεχόμενο όχι μόνο άγνωστο σε μας, αλλά και συνεχώς διαφορετικό απ’ εκείνο για το οποίο είχαμε συμφωνήσει»! Υπό αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι ανεπισήμως δεν έκρυβαν την πρόθεσή τους, αν δεν αλλάξει κατά τη σημερινή διαδικασία κάποιες διατάξεις η υπουργός, να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Βλέποντας ακριβώς το τι συμβαίνει, ο ΛΑΟΣ έκρινε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να επιχειρήσει να λειτουργήσει ως «καταλύτης» και, διά στόματος του εισηγητή κ. Αστέριος Ροντούλη, ανακοίνωσε πως καταθέτει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί των επίμαχων διατάξεων. Ακολούθησε αργά το βράδυ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μαρκόπουλος, μια και είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «επιφυλάσσεται να καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας».

Στις αλλαγές που παρουσίασε χθες η κ. Μπιρμπίλη, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η πρόβλεψη «να θεωρούνται κατ’ εξαίρεση άρτια κατά παρέκκλιση, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω κατάτμησης γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τ.μ. τα οποία σύμφωνα με τίτλους ιδιοκτησίας θα έχουν μεταγραφεί νόμιμα μέχρι και την 1η Μαρτίου».

Επίσης, ότι με Προεδρικό Διάταγμα θα καθορίζεται η έννοια του «κοινόχρηστου δρόμου» που χρησιμοποιείται, προκειμένου να δοθεί νομική κάλυψη στην εκτός σχεδίου δόμηση, όταν η πρόσοψη του οικοπέδου δεν «βλέπει» σε εθνικό ή επαρχιακό δρόμο.