ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τρεις στόχοι της Αγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ πήγε στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής αποφασισμένη να πάρει όσα περισσότερα μπορούσε και να δώσει τα λιγότερα δυνατά ανταλλάγματα. Η πίεση που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά και από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού είναι μεγάλη, καθώς η κοινή γνώμη παραμένει μέχρι και σήμερα τελείως αντίθετη με οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια προς την περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το νέο Σύμφωνο έχει ως βασικό στόχο να κατευνάσει τον θυμό των Γερμανών ψηφοφόρων και να τους πείσει ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα εφαρμόσουν τις οικονομικές αρχές που η ίδια η Γερμανία εφαρμόζει. Βασικός στόχος της κ. Μέρκελ ήταν να δώσει το δυνατόν λιγότερα για την ενίσχυση του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μέχρι την Παρασκευή το Βερολίνο κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του, αλλά ξημερώματα Σαββάτου τα άνοιξε, προσφέροντας μια «ψήφο εμπιστοσύνης», αφού πρώτα διασφάλισε ό, τι επιθυμούσε.

Το αντίτιμο που απαίτησε η κ. Μέρκελ από τους εταίρους της, δηλαδή η παραχώρηση δικαιωμάτων που μέχρι σήμερα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών, ήταν μεγάλο και το Βερολίνο δεν μπόρεσε να αποφύγει την ουσιαστική ενίσχυση του Ταμείου μέσω της δυνατότητας να αγοράζει κρατικά ομόλογα. Ο άλλος στόχος της κ. Μέρκελ ήταν ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να είναι αρκετά άκαμπτος. Δηλαδή να χρησιμοποιείται μόνο ως ύστατο καταφύγιο και μόνο όταν κρίνεται ότι απειλείται ολόκληρη η Ευρωζώνη.

Το τελικό συμπέρασμα; Ηταν σαφές ότι η κ. Μέρκελ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θα αναγκαζόταν να κάνει και παραχωρήσεις.

Αντιδράσεις στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, στην Αθήνα στελέχη της Ν. Δ. χαρακτήριζαν ως «απόλυτη δικαίωση των θέσεών της» την επιτευχθείσα επιμήκυνση του χρέους και τη μείωση των επιτοκίων, σχολιάζοντας ότι οι «συντηρητικοί» ηγέτες με τους οποίους διαβουλευόταν ο κ. Αντ. Σαμαράς απεδείχθη ότι δεν ήταν εντέλει τόσο άτεγκτοι όσο ήθελε να τους εμφανίζει ο κ. Παπανδρέου. Δικαίωση χαρακτήριζαν και την υποχρέωση της χώρας να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία, υποστηρίζοντας ότι χάθηκε από την κυβέρνηση ένας χρόνος. Επισήμως πάντως η Ν. Δ. επιφυλασσόταν να λάβει θέση αφού γίνει γνωστό το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων

«Αντιδραστικότατη συμφωνία που θα επιφέρει νέα σαρωτικά μέτρα» ήταν το σχόλιο για τη συμφωνία της κ. Αλ. Παπαρήγα, δικαίωση των θέσεών του χαρακτήρισε τις αποφάσεις ο ΛΑΟΣ, αξιώνοντας ανασχηματισμό, ανήσυχος για το «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» δήλωσε ο κ. Αλ. Τσίπρας, ενώ ο κ. Φ. Κουβέλης παραδέχθηκε ότι οι αποφάσεις ήταν «θετική εξέλιξη». Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, τέλος, χαρακτήρισε την απόφαση δικαίωσή της, θεωρώντας παράλληλα επιτακτική την ανάγκη τα ανταλλάγματά της να λάβουν την αυξημένη έγκριση της Βουλής (180 ψήφους).