ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γερ. Αρσένης κατέθεσε στη δίκη

Σε πολιτικά κίνητρα απέδωσε την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού έξω από την πόρτα του σπιτιού του τον Σεπτέμβριο του 2009 ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

«Από ό,τι φαίνεται, η πράξη αυτή ανάγεται στη σφαίρα της πολιτικής», είπε ο κ. Αρσένης απαντώντας σε ερώτηση του εκ των κατηγορουμένων Αλέξανδρου Μητρούσια, ο οποίος ζήτησε από τον πρώην υπουργό να προσδιορίσει τα αίτια της βομβιστικής επίθεσης. Η τοποθέτηση του κ. Αρσένη προκάλεσε αίσθηση στο δικαστήριο, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της Πολιτείας που αποδίδει στα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων ελατήρια που εμπίπτουν στις διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου.

Ο πρώην υπουργός και σύζυγος της υπουργού Εργασίας κ. Λούκας Κατσέλη περιέγραψε το περιστατικό και επεσήμανε ότι ήταν μια έκρηξη μικρής ισχύος από την οποία προκλήθηκαν υλικές ζημιές και ενδεχομένως να προέκυπτε -λόγω του έντονου καπνού- κίνδυνος για τη ζωή των ενοίκων της πολυκατοικίας. Ο ίδιος ωστόσο εκτίμησε ότι στόχος δεν ήταν να απειληθεί η ζωή του. «Αν οι δράστες ήθελαν να δολοφονήσουν εμένα ή τη σύζυγό μου, αυτός δεν ήταν ο πιο πρόσφορος τρόπος», είπε.

Ο κ. Αρσένης δέχθηκε «πολιτικού τύπου» ερωτήσεις από τον εισαγγελέα κ. Δημ. Δασούλα, ο οποίος ζήτησε από τον μάρτυρα να προσδιορίσει τον «αντίκτυπο» της βομβιστικής επίθεσης στη διεθνή εικόνα της χώρας, αλλά και στο πολίτευμα. «Ηταν προεκλογική περίοδος και επειδή η σύζυγός μου ήταν στην πολιτική, δόθηκε δημοσιότητα και στον ξένο Τύπο. Οπωσδήποτε δεν ήταν θετικό», απάντησε ο κ. Αρσένης επισημαίνοντας ότι το πολίτευμα δεν απειλήθηκε, «ωστόσο μια τέτοια πράξη θα μπορούσε να επηρεάσει τις δημοκρατικές εγγυήσεις, καθώς δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει σε προεκλογική περίοδο».