ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαχειριστικός έλεγχος στο Μέγαρο

Μία λύση που ενδεχομένως σκοπεύει να κατευνάσει τις αντιρρήσεις κυρίως των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εκφράζουν φανερές ή και μύχιες διαφωνίες με το θέμα του δανείου του Μεγάρου Μουσικής, ύψους 95 εκατ. ευρώ, έδωσε μιλώντας επί του φορολογικού νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνταντίνου.

Με τροπολογία – προσθήκη που κατέθεσε, προβλέπεται ότι το Δημόσιο θα εξυπηρετήσει το δάνειο που δεν μπορεί να αποπληρώσει το Μέγαρο Μουσικής, υπό την αίρεση ότι με τροποποιητική σύμβαση θα προβλέπεται ότι η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα διορίζεται απευθείας από τους υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού. Σήμερα τα μισά μέλη του Δ.Σ. ορίζονται από το Δ.Σ. του Μεγάρου και τα άλλα μισά από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την προσθήκη που κατέθεσε ο υπουργός, για την οποία απαιτείται αλλαγή του καταστατικού, η τροποποίηση δεν θίγει τις διατάξεις του οικείου άρθρου της σύμβασης ίδρυσης του Μεγάρου και του προσυμφώνου δωρεάς. Ο υπουργός γνωστοποίησε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα κάνει διαχειριστικό έλεγχο στα οικονομικά του Μεγάρου.

Υπενθυμίζεται ότι το δάνειο ύψους 95 εκατ. ευρώ για κτιηριακές επεκτάσεις δόθηκε το 2007 στο Μέγαρο από την Εθνική Τράπεζα και εγγυητής είχε μπει το Δημόσιο με υπογραφή του τότε υφυπουργού κ. Π. Δούκα. Το θέμα έφερε στο προσκήνιο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παν. Κουρουμπλής, διαμαρτυρόμενος, αλλά στρατεύθηκαν στις αντιρρήσεις όχι μόνον αγορητές σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και του κυβερνώντος κόμματος.

Χθες υπέρ της απόσυρσης της ρύθμισης τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Μαν. Κεφαλογιάννης επέμεινε ότι η πρωτοβουλία του υπουργείου εκθέτει το Κοινοβούλιο.