ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση μέσω του… ΔΝΤ

Τα φώτα των προβολέων στο μείζον πρόβλημα της οικονομίας επιθυμεί να διατηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τα τελευταία 24ωρα απειλείται από έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας εξ αφορμής των συνεντεύξεων που έδωσαν οι Σωτήρης Χατζηγάκης και Ελσα Παπαδημητρίου.

Αν και εμφανίζεται ενοχλημένος από τις δημόσιες διαφοροποιήσεις, ο κ. Αντ. Σαμαράς επέλεξε χθες να φέρει ξανά τη συζήτηση στον πυρήνα της πολιτικής, βάλλοντας εκ νέου προς την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική. Σχολιάζοντας την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως «ενώ το Μνημόνιο προέβλεπε 20 δισ. σκληρά μέτρα για το 2011-2014, σήμερα, για την ίδια περίοδο, η έκθεση του ΔΝΤ έφτασε να προβλέπει περίπου τα διπλά, καθώς, όπως το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχεται, η ύφεση αναχαιτίζει τη μείωση του ελλείμματος».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιέγραψε τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει εγκλωβισθεί η οικονομία («συνέχεια παίρνονται νέα μέτρα, που προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση και κάνουν απαραίτητα αργότερα και άλλα πρόσθετα μέτρα») για να επισημάνει, εκ νέου, προς τον πρωθυπουργό πως «το κύριο πρόβλημα είναι η οικονομική πολιτική του, γεγονός που, πλέον, επισημαίνουν πολιτικοί και οικονομολόγοι από όλες τις πολιτικές πτέρυγες, ακόμη και από τη δική του!».

Εντονος εκνευρισμός

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στο γαλάζιο παρασκήνιο έντονος είναι ο εκνευρισμός για τις νέες διαφοροποιήσεις και αναζητείται τρόπος αποκλιμάκωσης προκειμένου η αντιπαράθεση να μην πάρει διαστάσεις. Η υπόθεση Χατζηγάκη και δευτερευόντως οι δηλώσεις της κ. Παπαδημητρίου επιβεβαίωσαν ότι η προσπάθεια εσωκομματικής ηρεμίας είναι δύσκολη και διαρκής.

Οι δηλώσεις του βουλευτή Τρικάλων περί της ανάγκης να αγκαλιάσει η Ν.Δ. τον «μεσαίο χώρο» και να αποφύγει την απαξίωση της κυβέρνησης Καραμανλή «από κάποιους φιρφιρίκους», καθώς επίσης και η εκτίμησή του ότι η Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη θα βρεθεί στο Κοινοβούλιο, προκάλεσαν την οργή της ηγεσίας, που αντέδρασε με το απαξιωτικό «κάτι σοβαρότερο έχετε να με ρωτήσετε;», διά στόματος Γ. Μιχελάκη. Ωστόσο, στο παρασκήνιο, γαλάζια στελέχη αφενός μεν απέδιδαν στις τοποθετήσεις του κ. Χατζηγάκη σκοπιμότητα, τουλάχιστον να «καλυφθεί» επικοινωνιακά η εμφάνιση του κ. Αντ. Σαμαρά στη Βουλή, αφετέρου δε εκτιμούσαν ότι πίσω από τον βουλευτή βρίσκεται ο στενός πολιτικός του φίλος, κ. Γ. Σουφλιάς, και στο βάθος η… κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Παρά τις όποιες μεσολαβητικές προσπάθειες του γραμματέα της Κ.Ο. κ. Κ. Τασούλα και άλλων παραγόντων, ο κ. Χατζηγάκης εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένος από την κριτική και, αν και μοιάζει να μην επιθυμεί συνέχιση της αντιπαράθεσης, δεν δηλώνει πρόθυμος να βάλει νερό στο κρασί του. «Είμαι εκ των παλαιότερων, αν όχι ο παλαιότερος, στο Κοινοβούλιο», σημειώνει ο εκλεγόμενος από το 1974 κ. Χατζηγάκης, για να προσθέσει πως «θεωρώ ότι έχω το δικαίωμα να διατυπώνω τη γνώμη μου ελεύθερα».

Εντονη υπήρξε, κατά πληροφορίες από βουλευτές που συνομιλούν μαζί του, και η ενόχληση του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά για τα σενάρια εμπλοκής του ονόματός του.