ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με απόφαση της Βουλής οι αποκρατικοποιήσεις

Τη διαβεβαίωση ότι όλες οι αποφάσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα κατατεθούν και θα περάσουν από την έγκριση της Βουλής έδωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.

Η αντιπαράθεση ήταν οξεία, με τον πρόεδρο του Συνασπισμού να υποστηρίζει ότι «το Βατοπέδι δεν θα είναι τίποτε μπροστά στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας για την εξασφάλιση των 50 δισ. για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα» και τον υπουργό Οικονομικών να αποδίδει στον κ. Τσίπρα «βαθύτατο συντηρητισμό και μια αντίληψη ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτε, οπισθοδρόμηση και μιζέρια».

Η ερώτηση του κ. Τσίπρα, απευθυνόμενη στον απουσιάζοντα πρωθυπουργό, ζητούσε να αναφέρει στη Βουλή τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο και τις δημόσιες επιχειρήσεις ια τις οποίες έχει αποφασιστεί η εκποίηση. «Θεωρείτε ότι έχετε την εξουσιοδότηση και κυρίως τη νομιμοποίηση να προχωρήσετε στην εκποίηση αυτή που αφορά το μέλλον των παιδιών μας; Πρέπει να αποφασίσετε με δημοψήφισμα ή προσφυγή στη λαίκή ετυμηγορία», κατέληξε.

«Πρέπει να απαντήσουμε με συγκεκριμένες πολιτικές, εξορθολογισμό των δαπανών, αύξηση των εσόδων, διαρθρωτικές αλλαγές και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών, που ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει αν είναι αντίθετος σε κάθε πώληση περιουσίας: «Είστε λόγου χάριν αντίθετος στην πώληση καζίνο; Πιστεύετε ότι πρέπει να παραμείνουν κρατικά; Υπάρχει βλάβη του Δημοσίου από τις μακροχρόνιες παραχωρήσεις;», αντέτεινε ο υπουργός Οικονομικών.

«Πανικός, αμηχανία»

Ο κ. Τσίπρας επανήλθε λέγοντας ότι το μέγεθος του προβλήματος προέκυψε από τον πανικό και την αμηχανία της κυβέρνησης στην αρχική γνωστοποίηση για την ανάγκη αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. «Παρ’ ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα πωληθεί γη, στα σχέδιά σας είναι η πώληση της Αγροτικής στην οποία είναι υποθηκευμένη η αγροτική γη, του ΟΣΕ, με τεράστια ακίνητη περιουσία επίσης».

Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε, τέλος, υπέρ του εξονυχιστικού ελέγχου όλων των δανειακών συμβάσεων και της ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους με μερική διαγραφή του.