ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων

Η έρευνα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών για τα 37 πρόσωπα που εκλήθησαν χθες από την εισαγγελέα κ. Πόπη Παπανδρέου για την υπόθεση των υποβρυχίων συνεχίζεται, με το άνοιγμα νέων λογαριασμών προσώπων που συνδέονται με την επίμαχη προμήθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα ποσά που έχουν βρεθεί σε λογαριασμούς πρώην στελεχών των Ναυπηγείων, αλλά και μεσαζόντων στη μεγάλη προμήθεια δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Μεταξύ των όσων έχουν κληθεί είναι πρώην στελέχη της διοίκησης των Ναυπηγείων, στελέχη της μεσολαβούσας εταιρείας ΜΙΕ Ελλάς, αλλά και στελέχη της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών. Μάλιστα σε ό, τι αφορά τα στελέχη αυτά, ο έλεγχος των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών επεκτάθηκε και σε υπαλλήλους του υπουργείου Αμύνης, που είχαν συμμετοχή σε άλλα προγράμματα, αλλά και στην υλοποίηση των αντισταθμιστικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μεταξύ των μαρτύρων που εκλήθησαν και εξετάστηκαν από την αντεισαγγελέα πρωτοδικών ήταν και ο πρώην γ. γ. Εξοπλισμών κ. Ε. Βασιλάκος, που είχε αναφερθεί στη σύμβαση των υποχβρυχίων και κατά την εξέτασή του από τον εφέτη κ. Γ. Πεπόνη.

Ταυτόχρονα, χθες έγινε γνωστό ότι η κρατική εταιρεία του Αμπου Ντάμπι πρόκειται να μεταβιβάσει πίσω στη γερμανική εταιρεία ΜΑΝ την πρώην θυγατρική (της ΜΑΝ) Ferrostaal, πλειοψηφικό πακέτο (70%) της οποίας είχε αποκτήσει, πριν ξεσπάσουν στη Γερμανία οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των «μαύρων πληρωμών» στα υποβρύχια.

Οι υπεύθυνοι της κρατικής εταιρείας επενδύσεων του Αμπου Ντάμπι κατηγορούν τη διοίκηση της ΜΑΝ και της Ferrostaal ότι ουδέποτε τους είχαν ειδοποιήσει για την ακριβή εκταση του προβλήματος των «μαύρων πληρωμών» και τις οικονομικές επιπτώσεις του σκανδάλου.

Η εταιρεία του Αμπου Ντάμπι έχει μέχρι σήμερα επιβαρυνθεί με ποσό 200 εκατ. ευρώ, που πληρώνει ως πρόστιμο στην Εισαγγελία του Μονάχου, αλλά και άλλο ένα ποσό 40 – 50 εκατ. που θα κληθεί να πληρώσει για δικηγορικές αμοιβές.