ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η ακρόαση των συνηγόρων της ΠΓΔΜ

Με επίκεντρο την άποψη ότι είναι εντελώς αβάσιμες οι ελληνικές αντιρρήσεις στη θέση των Σκοπίων, ότι η Αθήνα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία με την απόφασή της να παρεμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ολοκληρώθηκε χθες η δημόσια ακρόαση της ομάδας συνηγόρων της γειτονικής χώρας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ο καθηγητής Σον Μέρφι στην εισήγησή του χαρακτήρισε επίσης αβάσιμη τη θέση της Αθήνας, ότι το ψήφισμα 817 των Ηνωμένων Εθνών για προσωρινή ονομασία απαγορεύει τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας από τα Σκόπια. «Το ψήφισμα είναι μια σύσταση της γενικής συνέλευσης, που αφορά την υποψηφιότητα νέου μέλους. Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο ότι τα μέλη της γενικής συνέλευσης πιστεύουν ότι επιβάλουν ένα όνομα που θα χρησιμοποιήσει οπωσδήποτε η αιτούσα προς ένταξη χώρα».

Ο καθηγητής Φίλιπ Σαντς, έτερος συνήγορος της ΠΓΔΜ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, παρέπεμψε σε δήλωση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι: «Είπα σε όλους, με κάθε δυνατό τρόπο, ότι η αποτυχία διευθέτησης του ονόματος θα εμποδίσει την πρόσκληση. Τα Σκόπια θα γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ μετά την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας», είχε πει ο Ελληνας πρωθυπουργός. Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με τον συνήγορο της ΠΓΔΜ, προδίδει απουσία οποιουδήποτε νομικού επιχειρήματος για την υποστήριξη της ελληνικής απόφασης.

Ο τρίτος καθηγητής της ομάδας συνηγόρων της ΠΓΔΜ, Πιερ Κλάιν, ανέφερε σχετικά με την απόφαση της συνόδου του Βουκουρεστίου: «Στο τέλος της ημέρας, το σημαντικό είναι αν πληρώθηκαν τα κριτήρια. Το αντικείμενο αυτής της διαδικασίας δεν είναι η απόφαση του ΝΑΤΟ, αλλά η απόφαση της Ελλάδας να παρεμποδίσει την ένταξη της «Μακεδονίας», η οποία ελήφθη πριν από το Βουκουρέστι.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από Ελληνες πολιτικούς, οι οποίοι ακόμη και καυχήθηκαν γι’ αυτή, κάτι που συνιστά παράβαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας». Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτό που ζητά η «Μακεδονία» είναι η αναγνώριση ότι παραβιάστηκε το εν λόγω άρθρο». «Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στην ενάγουσα χώρα να ζητήσει εκ νέου εξέταση της υποψηφιότητας χωρίς εμπόδια και παρεμβολή άλλων θεμάτων. Η απόφαση του Δικαστηρίου θα έχει νομικό αποτέλεσμα, καθώς θα παρεμποδίσει την απειλή μπλοκαρίσματος της ένταξης σε άλλους οργανισμούς, στους οποίους θα υπάρξει αίτημα προς ένταξη», κατέληξε.

Η διαδικασία δημόσιας ακρόασης των θέσεων της ΠΓΔΜ, που αναπτύχθηκαν από την ομάδα συνηγόρων της γειτονικής χώρας, ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα. Αύριο και μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί η δημόσια ακρόαση των θέσεων της ελληνικής πλευράς και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου, με τις δύο πλευρές να δευτερολογούν ενώπιον του Δικαστηρίου.