ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμπλευση για την κρίση στη Λιβύη

Οι δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη και η επιλογή της κυβέρνησης να υποστηρίξει η Ελλάδα τις επιχειρήσεις εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο όνομα της προστασίας της ζωής των αμάχων, συνάντησε χθες στη Βουλή την απόλυτη συμφωνία της ηγεσίας της Ν.Δ., αλλά και την κατηγορηματική αντίθεση των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης που ζήτησε ο πρωθυπουργός, για να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. κ. Δημ. Αβραμόπουλου -που εκπροσωπούσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο κ. Σαμαράς βρίσκεται στις Βρυξέλλες- προκάλεσε πολλές συζητήσεις στο περιστύλιο, καθώς έδινε την εντύπωση ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε το πεδίο για την πλέον ισχυρή ταύτιση απόψεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από τις εκλογές ώς σήμερα, παρότι πληροφορίες αναφέρουν πως κινήθηκε με βάση συνεννόηση που είχε προηγηθεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ.

«Η Ελλάδα ως όφειλε παρέχει υποστήριξη επικουρική στις επιχειρήσεις για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη, δεν συμμετέχει στους βομβαρδισμούς», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γ. Παπανδρέου και καυτηριάζοντας εμμέσως τη στάση της Τουρκίας υπογράμμισε: «Η απουσία της Ελλάδας δεν θα βοηθούσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Η χώρα μας, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος των περιφερειακών εξελίξεων». Αμέσως μετά ο κ. Αβραμόπουλος από του βήματος της Ολομέλειας σημείωνε: «Η Ελλάδα ορθά είναι παρούσα στις εξελίξεις του γεωπολιτικού μας περιβάλλοντος. Δεν ταιριάζει στη χώρα μας ο χαρακτηρισμός του επιτήδειου ουδέτερου».

Ο τρόπος με τον οποίο ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη στήριξη στην κυβερνητική απόφαση για τον ρόλο της Ελλάδας, φάνηκε να προκαλεί κλίμα δυσφορίας σε μικρό τμήμα της γαλάζιας Κ.Ο. «Θα έπρεπε να ασκηθεί πίεση στον πρωθυπουργό να πει ποια ανταλλάγματα έχει διασφαλίσει για τα εθνικά μας θέματα ή τουλάχιστον ποια διεκδικεί για την ελληνική συμμετοχή στις επιχειρήσεις», έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής, στέλεχος των κυβερνήσεων Καραμανλή. Στα αξιοσημείωτα ασφαλώς είναι και πως γαλάζιος βουλευτής έδωσε κάποια έγγραφα, ενισχυτικά μιας αντικυβερνητικής ρητορείας, στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ που ανέβηκε στο βήμα και όχι στον κ. Αβραμόπουλο.

Οι δύο τελευταίοι, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. συγκρούστηκαν μετωπικά στο περιθώριο της συζήτησης, με αφορμή αποστροφή της ομιλίας του προέδρου του ΛΑΟΣ σύμφωνα με την οποία τα έγγραφα που αποκαλύπτονται μέσα από τα Wikileaks καταδεικνύουν πως κάποιοι στην Ελλάδα βλέπουν την πολιτική της ανέλιξη μέσα από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για παραδιπλωματικά κουτσομπολιά. Στο στόχαστρο του κ. Καρατζαφέρη, αλλά και βουλευτών της Ν.Δ. που από τα έδρανά τους έστρεφαν επίσης τα βέλη τους στον πρωθυπουργό, βρέθηκε και ο κ. Παπανδρέου, καθώς το όνομά του εμφανίστηκε μεταξύ των μελών του «Ιδρύματος Καντάφι». Ανάλογο επιχείρημα επικαλέστηκε και ο κ. Αλ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι ο ίδιος είχε αρνηθεί σχετική πρόσκληση και πως το όνομά του ενεπλάκη εν αγνοία του.

«ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είστε απολύτως επικίνδυνοι. Κάποια στιγμή ο λαός μας θα πληρώσει πολύ ακριβά την εμπλοκή μας σε πολέμους», είπε η κ. Αλέκα Παπαρήγα. «Η ελληνική επικράτεια είναι ασφαλής και εκτός του βεληνεκούς πιθανών εχθροπραξιών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Συμμετοχή με μια φρεγάτα

Με μια φρεγάτα και ένα ελικόπτερο έρευνας – διάσωσης συμμετέχει από χθες η Ελλάδα στη νατοϊκή επιχείρηση εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, η απόφαση για την εκτέλεση της οποίας ελήφθη έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, αργά το απόγευμα. Σήμερα αναμένεται η Συμμαχία να αποφασίσει τη διαταγή εκτέλεσης της επιχείρησης επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, στην οποία η χώρα μας έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει με ιπτάμενο ραντάρ. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε χθες ότι η συμμετοχή της Ελλάδας θα είναι βοηθητική και όχι άμεση στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, για την εξυπηρέτηση αναγκών τόσο των νατοϊκών δυνάμεων, όσο και αιτημάτων που φθάνουν σε διμερές επίπεδο, διατίθενται οι βάσεις της Σούδας, του Αράξου και της Ανδραβίδας. Χθες, στη Σούδα, όπου από προχθές σταθμεύουν 6 F-16 και ένα C-130 από τη Νορβηγία, έφθασαν τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη από το Κατάρ (2 Μιράζ 2000 και 2 C-17). Σήμερα αναμένονται άλλα τέσσερα Μιράζ 2000 από το Κατάρ, ενώ από την Κυριακή υπάρχει αίτημα των Γάλλων για 3 Μιράζ 2000.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, επισήμανε σε δηλώσεις του ότι η Ελλάδα, εκτός από τη συμμετοχή στις νατοϊκές επιχειρήσεις, συμμετέχει στις προσπάθειες για διπλωματική διέξοδο στην κρίση.