ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σειρά αιτημάτων από ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη

Η εξυπηρέτηση των αμερικανικών αιτημάτων για παροχή διευκολύνσεων, όσον αφορά την κινητοποίηση δυνάμεών τους για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της χώρας μας τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από αμερικανικής πλευράς είναι πολλά. Αφορούν τη χρήση ελληνικών βάσεων από μαχητικά αεροσκάφη αλλά και μεταγωγικά, που θα μεταφέρουν προσωπικό και την έλευση δεξαμενόπλοιων για τον ανεφοδιασμό των σκαφών που θα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται σήμερα να αποφασίσει επί των αιτημάτων, για την εξυπηρέτηση των οποίων δεν επαρκεί η βάση της Σούδας και θα χρειαστεί να αξιοποιηθούν, επίσης, οι βάσεις του Αράξου και της Ανδραβίδας. Οπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, στη Σούδα, όπου έχουν ήδη σταθμεύσει τις τελευταίες ημέρες αεροσκάφη διαφόρων χωρών, είναι περιορισμένες, πλέον, οι δυνατότητες για να καλυφθούν οι αμερικανικές ανάγκες. Στη Σούδα, πάντως, αναμένεται να καταπλεύσει προσεχώς για ανεφοδιασμό αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, το οποίο κινείται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις. Ο ρυθμός μετακίνησης των υπολοίπων αμερικανικών δυνάμεων, για τις οποίες έχουν υποβληθεί αιτήματα εξυπηρέτησής τους στην Ελλάδα, θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ σχετικά με τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, που μέχρι αργά χθες δεν είχαν οριστικοποιηθεί.

Σε επιφυλακή

Παράλληλα, οι Ενοπλες Δυνάμεις, στην προοπτική πέντε τουρκικών πλοίων και ενός υποβρυχίου να κινηθούν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, προκειμένου να συμμετέχουν στη νατοϊκή επιχείρηση για το εμπάργκο όπλων, βρίσκονται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο προκλήσεων. Την ίδια στιγμή, χθες αναχώρησε από τη βάση του Αράξου για να επιστρέψει στο Βέλγιο το ένα από τα 8 βελγικά F-16, που είχαν έρθει στην Ελλάδα στο πλαίσιο εκπαίδευσης και έμειναν, μετά την απόφαση για έναρξη επιχειρήσεων στη Λιβύη. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι Βέλγοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στις επιχειρήσεις με 6 F-16 και γι’ αυτό το ένα αεροσκάφος αποχώρησε χθες.

Στη Σούδα αναμενόταν αργά χθες να αφιχθούν τέσσερα Μιράζ 2000 από το Κατάρ, ενώ εκκρεμεί και το αίτημα των Γάλλων για 3 Μιράζ 2000.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», για το οποίο έχει υποβληθεί από τη Γαλλία αίτημα να επιχειρήσουν τα αεροπλάνα που μεταφέρει εντός του FIR Αθηνών, αναμενόταν να φθάσει αργά χθες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.