ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ναι» με αστερίσκους από τον κ. Σαμαρά στο Σύμφωνο Ευρώ

«Ναι» στο νέο Σύμφωνο για το Ευρώ, αλλά με επιφυλάξεις ως προς τη συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων και ως προς το πλαίσιο λιτότητας που επιβάλλεται στις χώρες που έχουν ανάγκη -με αποτέλεσμα αυτές να οδηγούνται σε βαθύτερη ύφεση- είπε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, επεσήμανε πως ο ρόλος της Ελλάδας ενισχύεται «όχι μόνον με το να ενστερνίζεται στόχους αυτονόητους, όπως η οικονομική σταθεροποίηση και η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και με το να τολμά να λέει και την άποψή της για αμφιλεγόμενα μέτρα».

Πριν από τη Σύνοδο του ΕΛΚ, ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση με τον τον πρωθυπουργό του Βελγίου, κ. Ιβ Λετέρμ, αλλά και τον επικεφαλής της πορτογαλικής αντιπολίτευσης κ. Πέδρο Κοέλιο, στον απόηχο της χθεσινής κατάρρευσης της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ζοζέ Σόκρατες.

Οπως δήλωσε ο ίδιος μετά το πέρας της Συνόδου, «μίλησα με τους ηγέτες του ΕΛΚ για την κατάσταση στην Ελλάδα και το νέο Σχέδιο της Ευρώπης», τονίζοντας πως «η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική στη χώρα μας δεν βγαίνει, καθώς πέφτει έξω σε όλες τις προβλέψεις της». «Δεν διαφωνούμε με τους στόχους σταθεροποίησης και εξυγίανσης της οικονομίας, αλλά με το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεται, γιατί παγιδεύει την οικονομία σε φαύλους κύκλους ύφεσης και υπερχρέωσης και οδηγεί σε όλο και σκληρότερα και πιο αναποτελεσματικά μέτρα» προσέθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., στοιχειοθετώντας έτσι και την αρνητική στάση του έναντι του Μνημονίου.

Αίσθηση της γαλάζιας αποστολής στις Βρυξέλλες είναι ότι αρχίζει να διαμορφώνεται, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ένα concensus ότι τα μέτρα αυστηρής λιτότητας που επιβάλλονται δεν επαρκούν για να δώσουν λύση, αλλά επιβάλλεται η υιοθέτηση συγκεκριμένων αναπτυξιακών μέτρων, που ως προς την περίπτωση της Ελλάδας δεν θα ακυρώνουν την προσπάθεια νοικοκυρέματος του Δημοσίου.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, ζητώντας στήριξη για τις χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα. Τέλος, με αφορμή τα γεγονότα της Ιαπωνίας, επεσήμανε τους κινδύνους τόσο από τους αντιδραστήρες παλαιάς τεχνολογίας που είναι εγκατεστημένοι σε γειτονικά μας κράτη, όσο και από τη θέση της Αγκυρας για την κατασκευή του εργοστασίου του Ακουγιού. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο κ. Σαμαράς καλείται να αντιμετωπίσει τόσο τον ανοιχτό πόλεμο με τα υπόλοιπα κόμματα της «κεντροδεξιάς», ΛΑΟΣ και Δημ. Συμμαχία -με τη Συγγρού να δείχνει αποφασισμένη να επιμείνει στη «σκληρή γραμμή»- όσο και τα κρούσματα εσωστρέφειας στη Ν.Δ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φέρεται ενοχλημένος από το κλίμα που κυριάρχησε στην προχθεσινή, υπό τον Κ. Τασούλα, σύσκεψη των τομεαρχών, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως αποκάλυψε χθες η «Κ», διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων από τη στενή ηγετική ομάδα, εν αγνοία -όπως υποστήριξαν κάποιοι εκ των συμμετεχόντων- των αρμοδίων τομεαρχών. Παρά την προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος από τον γραμματέα της Κοιν. Ομάδας, πληροφορίες θέλουν τον κ. Σαμαρά έτοιμο να στείλει αυστηρό μήνυμα στο εσωτερικό προκειμένου να σταματήσουν οι διαφοροποιήσεις. Στελέχη της ηγετικής ομάδας δηλώνουν, χαρακτηριστικά, ότι «ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά».