ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα «κλείδωσε» τις απαιτήσεις της

Ικανοποιημένος για όσα εξασφάλισε, σε ένα εξόχως επιβαρυμένο περιβάλλον, επέστρεψε χθες αργά το βράδυ στην Αθήνα ο κ. Γ. Παπανδρέου. Οι αρχικές αποφάσεις της έκτακτης συνόδου της 11ης Μαρτίου αποδείχθηκαν σωτήριες για την Ελλάδα, η οποία χθες απλώς επιβεβαίωσε την επικύρωση των αποφάσεων αυτών. Ετσι, τα τρία βασικά σημεία της ελληνικής στρατηγικής, δηλαδή η μείωση του επιτοκίου, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. καθώς και η δυνατότητα πρωτογενούς αγοράς ομολόγων των κρατών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δεν «κινδύνευσαν» από την πολύωρη διαπραγμάτευση της Πέμπτης, αφού είχαν «θωρακισθεί» στο κείμενο της 11ης Μαρτίου.

Συνομιλία με Ομπάμα

Χθες το μεσημέρι, μετά το πέρας της συνόδου, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ (το ζήτησε ο κ. Μπαράκ Ομπάμα), με τον οποίο συνομίλησαν για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ε.Ε. αλλά και για τη Λιβύη. Ο κ. Ομπάμα συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου τόσο για τις αποφάσεις γενικώς της Ε.Ε. όσο και ειδικότερα για την Ελλάδα. Ο κ. Πεταλωτής, ο οποίος μετέφερε τον διάλογο στους δημοσιογράφους, ανέφερε μάλιστα ότι ο κ. Ομπάμα εξέφρασε τον θαυμασμό του και δήλωσε ότι «στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας».

Ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου, πάντως, στο επιτελείο του πρωθυπουργού τόνιζαν με ιδιαίτερη έμφαση ότι «απέδωσε η στρατηγική του πρώτου γύρου». Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι τίποτα δεν χαρίστηκε και επανέλαβε ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα για τη χώρα μας. Από τις σημαντικές προσθήκες στο χθεσινό κείμενο συμπερασμάτων, όπως είπε στη συνέντευξή του ο κ. Παπανδρέου, ήταν η πρόβλεψη για τον φόρο Tobin και η συμμετοχή των ιδιωτών στον Μόνιμο Μηχανισμό (έχει τεθεί από τη Γερμανία ήδη από τον Νοέμβριο).

Ο κ. Παπανδρέου, στη συνέντευξη του, επανέλαβε τη βασική θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς το πακέτο ανταγωνιστικότητας: ότι δηλαδή η Ελλάδα, εφαρμόζοντας όσα προκύπτουν από τη δανειακή σύμβαση που συνήψε με την τρόικα, έχει ήδη προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το συνταξιοδοτικό σύστημα, η μισθολογική πολιτική, αλλά και οι εργασιακές σχέσεις. Οσον αφορά την περίφημη κατοχύρωση νομοθετικού ορίου για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν ότι η Ελλάδα -πλην συγκλονιστικού απροόπτου- θα το υιοθετήσει, διά νόμου.

Ανησυχία πάντως προκάλεσε κάποια στιγμή στην ελληνική αποστολή η στάση της Φινλανδίας και της Γερμανίας. Οι χθεσινές ενστάσεις της κ. Αγκελα Μέρκελ για την επιμήκυνση του χρόνου συνεισφοράς της Γερμανίας στον μόνιμο μηχανισμό από το 2013 και έπειτα καθυστέρησαν τις εργασίες της συνόδου. Η δεύτερη εστία ανησυχίας αφορούσε τις ραγδαίες εξελίξεις στην ιβηρική χερσόνησο και δη στην Πορτογαλία, ενώ η πορεία της Ιρλανδίας προσέθετε επίσης στον προβληματισμό του κ. Παπανδρέου.

Από την πορεία των διαπραγματεύσεων, όμως, τα μέλη της αποστολής με ανακούφιση είδαν ότι τα θέματα των δύο αυτών χωρών αντιμετωπίστηκαν από τους υπόλοιπους εταίρους ως διακριτά, ξεχωριστά ζητήματα. Ετσι εξηγούνται και οι πολύ προσεκτικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή σύνοδο ως ημέρα αποστολής ισχυρού μηνύματος προς τις αγορές. Προκειμένου μάλιστα να μην αιωρείται ενδεχόμενη παρανόηση των πορτογαλικών ή ιρλανδικών ενστάσεων, ο κ. Πεταλωτής και στις τρεις φορές που κατήλθε στο δεύτερο υπόγειο του κτιρίου του Συμβουλίου, για να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, τόνισε πως η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τη «σωστή και συλλογική στάση της Ευρώπης», έναντι των ζητημάτων που ανακύπτουν. Ο κ. Παπανδρέου υπήρξε και ιδιαιτέρως διαχυτικός προς τον σοσιαλιστή ηγέτη της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, με τον οποίο μάλιστα συνομίλησε για λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της πρώτης συνεδρίας των «27» το απόγευμα της Πέμπτης. Στο «πηγαδάκι» συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Εντα Κένι, ο οποίος πάντως είχε εμφανώς λιγότερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με την έκτακτη σύνοδο της 11ης Μαρτίου.