ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρός Καστανίδης κατά των δικαστών

Αιχμές για φαινόμενα ατιμωρησίας αφήνει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης σε επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Τέντε, από τον οποίο ζητεί απαντήσεις σχετικά με την απόδοση ευθυνών στα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε σκανδαλώδεις υποθέσεις που διερευνά τα τελευταία χρόνια η Δικαιοσύνη.

Με την ενέργεια αυτή, ο υπουργός σηκώνει το γάντι που έριξαν στους πολιτικούς ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαρ. Αθανασίου, αλλά και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι με δημόσιες δηλώσεις τους επιρρίπτουν την ευθύνη στη Βουλή και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, για την αίσθηση ατιμωρησίας που κυριαρχεί στην κοινωνία. Τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ψήφισαν οι πολιτικοί και όχι οι δικαστές, είχε πει στην αποστροφή του λόγου του ο κ. Αθανασίου κατά τη γενική συνέλευση του κλάδου. Στην επιστολή, που κινείται στη λογική «φταίμε εμείς, φταίτε κι εσείς» ο κ. Καστανίδης υπαινίσσεται πως «αποσιωπάται ότι στις υποθέσεις αυτές ερευνώνται τυχόν ποινικές ευθύνες όχι μόνον μελών προηγουμένων κυβερνήσεων, αλλά και άλλων προσώπων». Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαι βέβαιος ότι δεν διαφεύγει της προσοχής σας, ότι κατά ρητή πρόβλεψη του νόμου (άρθρο 4 παρ. 3 του ν. 3126/2003) η διαβίβαση δικογραφίας στη Βουλή για πολιτικά πρόσωπα δεν εμποδίζει την πρόοδο της έρευνας ή εξέτασης ως προς τα άλλα πρόσωπα». Αν για την ατιμωρησία των πολιτικών προσώπων, ευθύνεται ο «προβληματικός» νόμος περί ευθύνης υπουργών, τότε για όλους τους άλλους, που δεν είναι πολιτικά πρόσωπα, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διερεύνηση των υποθέσεων στη Δικαιοσύνη, ρωτά ο υπουργός θέτοντας τέσσερα ερωτήματα προς την ηγεσία του ανωτάτου δικαστηρίου».

1. Ποιοι και πόσοι εδιώχθησαν, παραπέμφθηκαν ενώπιον του ακροατηρίου και δικάστηκαν από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο στις ενδεικτικά αναφερόμενες υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών, του Βατοπεδίου, της SIEMENS, των ομολόγων, της «Ασπίς-Πρόνοιας» και των γιατρών της De Puy.

2. Αν δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις σε πρώτο, έστω, βαθμό από αρμόδια ποινικά δικαστήρια, σε ποιο χρονικό σημείο της προδικασίας ή της διαδικασίας ενώπιον του ακροατηρίου βρίσκεται κάθε μία από τις παραπάνω υποθέσεις.

3. Ακόμη, πόσος χρόνος διέδραμε από την έναρξη της ποινικής έρευνας μέχρι σήμερα για κάθε υπόθεση ξεχωριστά.

4. Τέλος, ποιοι πρώην υπουργοί ή υφυπουργοί διώχθηκαν και κρίθηκαν για αδικήματα που πιθανόν τέλεσαν και δεν σχετίζονται με την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων τους, οπότε στις περιπτώσεις αυτές δεν εφαρμόζεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.