ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ιταλία είχε ζητήσει άδεια και από την Τουρκία για τις έρευνες του Explora

Κρίση στις σχέσεις με την Ιταλία προκλήθηκε από την υπόθεση του ιταλικού πλοίου «Explora» και των ερευνών που διενήργησε για λογαριασμό του Ισραήλ εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το ιταλικό πλοίο στις 12 Μαρτίου και ενώ χαρτογραφούσε τον βυθό στην περιοχή νοτίως της Καρπάθου, παρενοχλήθηκε από τουρκική κορβέτα, ο κυβερνήτης της οποίας ζήτησε την απομάκρυνσή του, με τον ισχυρισμό ότι βρίσκεται σε περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας. Το «Explora» αποχώρησε από την περιοχή, κατευθυνόμενο προς την Αίγυπτο.

Στις 22 Μαρτίου, όταν το πλοίο επανήλθε προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή όπου συναντώνται η ελληνική υφαλοκρηπίδα με αυτή της Αιγύπτου, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για τη διέλευσή του. Και στις δύο περιπτώσεις, η Αθήνα αντέδρασε στις νέες προσπάθειες της Αγκυρας να προβάλει τις διεκδικήσεις της, με διαβήματα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ είχε ζητήσει να πληροφορηθεί εάν η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε κατόπιν ιταλικού αιτήματος, ερώτημα στο οποίο η ιταλική πλευρά απάντησε καταρχήν αρνητικά, χωρίς όμως να δίδει όλα τα στοιχεία που οι ελληνικές αρχές ζητούσαν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η στάση που τήρησαν οι Ιταλοί χαρακτηρίζεται ως «παρελκυστική». Μόλις προχθές και αφού το πλοίο ολοκλήρωσε τις εργασίες στην περιοχή για την οποία εκδηλώθηκαν οι τουρκικές αμφισβητήσεις, ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών ότι, τελικά, είχε ζητηθεί άδεια για τη δεύτερη φάση των ερευνών και από την Τουρκία. Χθες, έγινε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιταλό πρέσβη στην Αθήνα, με την επισήμανση ότι η ενέργεια αυτή δεν συνάδει με τις καλές σχέσεις των δύο χωρών. Αναφέρθηκε, δε, ότι, όταν ζητήθηκε άδεια από την Ελλάδα, το πλοίο υπέβαλε έγγραφα και χάρτες που αποδεικνύουν ότι επρόκειτο να ενεργήσει εντός ελληνικής δικαιοδοσίας και πως, κατά συνέπεια, η παρενόχληση και ό, τι ακολούθησε είναι παράτυπες ενέργειες κατά τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και δεν μπορούν να επηρεάσουν τις αρμοδιότητες και τις δικαιοδοσίες της χώρας μας.

Παράλληλα, και ενώ το ιταλικό πλοίο συνέχιζε τις εργασίες του στην περιοχή της Πελοποννήσου, ανακλήθηκε άμεσα η άδεια που του είχε δοθεί γι’ αυτές και γνωστοποιήθηκε ότι δεν πρόκειται να του χορηγηθεί καμία νέα άδεια για ολοκλήρωση της καταγραφής των γεωλογικών δεδομένων του βυθού, η οποία γίνεται προκειμένου να ακολουθήσει πόντιση καλωδίου οπτικών ινών, που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ιταλία. Μετά την ανάκληση της άδειας, το πλοίο επέστρεψε στην Ιταλία.