ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λόγω ΕΑΣ αναβλήθηκε η σύσκεψη με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Η ανυπαρξία επίσημου σχεδίου για το «τι μέλλει γενέσθαι» με τα Αμυντικά Συστήματα ήταν ο κύριος λόγος αναβολής της χθεσινής προγραμματισμένης συνάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας. Οι αρχικές διαρροές περί νέας εμπλοκής στο θέμα του Δημοσίου διαψεύστηκαν άμεσα καθώς την περασμένη Παρασκευή η τρόικα έδωσε το «πράσινο φως» στον κ. Μητσοτάκη βεβαιώνοντας την κάλυψη των στόχων που είχαν τεθεί μέχρι σήμερα.

«Η συνάντηση αναβλήθηκε με πρωτοβουλία της τρόικας χωρίς να υπάρξει συγκεκριμένη εξήγηση» επεσήμαιναν στελέχη του υπουργείου στην «Κ», ωστόσο όπως προκύπτει από πηγές στην Ε.Ε. «το επικείμενο ραντεβού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν άνευ αντικειμένου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίσημο σχέδιο για τα Αμυντικά Συστήματα και στο θέμα των συμβασιούχων δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα ακόμα». Οπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές «ο έλεγχος του προγράμματος για το Δημόσιο έγινε την περασμένη Παρασκευή και τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά. Αυτό είναι που ενδιαφέρει. Το τι θα γίνει με τα Αμυντικά Συστήματα θα αποφασιστεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και όχι από τον υπουργό».

Κατόπιν αυτών, τα αιτήματα του κ. Μητσοτάκη για συνυπολογισμό στις απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού που θα προκύψει από την αναδιάρθρωση των Αμυντικών Συστημάτων αλλά και των συμβασιούχων που απασχολούνται βάσει προσωρινών διαταγών θα παραμείνουν επί του παρόντος σε εκκρεμότητα. «Η τρόικα δεν πρόκειται να απαντήσει επί θεωρητικών σχεδίων. Εφόσον παρουσιαστεί συγκεκριμένο επίσημο πλάνο για τα Αμυντικά Συστήματα αλλά και συγκεκριμένος αριθμός συμβασιούχων που έχουν οδηγηθεί εκτός Δημοσίου βάσει δικαστικής απόφασης τότε θα υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις», διευκρίνιζαν στην «Κ» οι ίδιες πηγές από την Ε.Ε.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε και η αρχική διαρροή από πλευράς Ε.Ε. ότι «το ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη δεν ήταν στον προγραμματισμό». Την ίδια ώρα πηγές του ΙΜF επιβεβαίωναν τη συνάντηση, ενώ στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης άφηναν να εννοηθεί ότι πρόκειται είτε για «πολιτικό ελιγμό», είτε για «κόντρες» στους κόλπους της τρόικας.

Επί του παρόντος δεν έχει οριστεί νέο ραντεβού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ωστόσο, όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, ανάλογα με την έκβαση των προγραμματισμένων για σήμερα συναντήσεων στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείεται να υπάρξει -έστω και περιορισμένη χρονικά- επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη.