ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τη Βουλή… στην τρόικα

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα, καθώς θεωρείται πλέον εξαιρετικά πιθανό ότι δεν θα υπάρξει έγκριση του Eurogroup για εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ και ο προϋπολογισμός του 2014 δεν αποκλείεται να κατατεθεί στη Βουλή χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές για το ύψος του δημοσιονομικού κενού και των μέτρων που απαιτούνται για το 2014.

Λίγη ώρα μετά την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης της Βουλής, μέσω της καταψήφισης της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, η ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης των εκπροσώπων της τρόικας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήρθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις αρκετών στελεχών στο εσωτερικό της κυβέρνησης που κάνουν πλέον λόγο για εμφανή διάθεση της τριμερούς (σ.σ.: για την ακρίβεια κάποιων εκ των τριών) να οδηγήσει τις συζητήσεις στην… παράταση.

Επισήμως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιθυμεί συμφωνία, που θα επιδιωχθεί στη διπλή σημερινή συνάντηση του κ. Γ. Στουρνάρα με τους κ. Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς, ωστόσο ενδεικτικό του κλίματος ήταν και το σχόλιο στελέχους του Μαξίμου, χθες, ότι η ωρίμανση της διαπραγμάτευσης και, συνεπώς, και το ενδεχόμενο συνάντησης των επικεφαλής της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα καθυστερήσει αρκετά.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή σύνοδο για την Απασχόληση, είχε χθες γύρο επαφών με τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τους συνεργάτες του που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να καθορίσει την κυβερνητική γραμμή έναντι της τρόικας. Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν, χθες, πως η απόσταση των δύο πλευρών, ειδικά ως προς το δημοσιονομικό κενό του 2014, είναι τέτοια που «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς ένας εκ των δύο να υποχωρήσει σημαντικά… κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό σε αυτή τη φάση». Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η καθυστέρηση εκ μέρους των πιστωτών έχει τελικό στόχο τον ετεροχρονισμό των αποφάσεων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και την ελάφρυνση του χρέους, αφού, επί του παρόντος, η Κομισιόν αδυνατεί να αναλάβει πρωτοβουλίες, ενώ σε δύο χώρες της Ε.Ε., κυρίως τη Γερμανία αλλά και την Αυστρία, δεν έχουν ακόμη σχηματιστεί κυβερνήσεις.

Κοινοβουλευτικά μέτωπα

Εν μέσω κινδύνων για μακρά εκκρεμότητα στην ελληνική υπόθεση, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί, ούτως ή άλλως, δύσκολα κοινοβουλευτικά μέτωπα. Παρά το γεγονός ότι σε Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως η κυβέρνηση εξήλθε ενισχυμένη από την προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή και ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε κατώτερος των προσδοκιών, χωρίς να αθροίζει το παραμικρό στην ηγετική του εικόνα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η διαγραφή της Θεοδώρας Τζάκρη ήρθε να προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση συνεργασίας και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και κατέδειξε το εύθραυστο της κυβερνητικής συνοχής.

Ο φόρος ακινήτων, η ρύθμιση για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας και ο προϋπολογισμός συνιστούν ορόσημα τα οποία θα μπορούσαν να κλονίσουν την κυβερνητική συνοχή. Την ίδια στιγμή, αρκετοί βουλευτές -κυρίως από το ΠΑΣΟΚ- μοιάζουν να φλερτάρουν με την ιδέα να διεκδικήσουν αυτοδιοικητικούς θώκους και θεωρούν πως μια ηρωική έξοδός τους από τη Βουλή θα ενίσχυε την υποψηφιότητά τους.