ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις στην πρόκληση Ερντογάν

Σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επιδείνωση του κλίματος σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού προκαλούν οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν υπάρχει κράτος με το όνομα Κύπρος. Στον κ. Ερντογάν απάντησαν αυστηρά τόσο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία συνέδεσε ευθέως τις δηλώσεις αυτές με την άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να δεσμευθεί στο κοινό ανακοινωθέν για λύση ενός κράτους, με ενιαία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρ. Στυλιανίδης, έκανε λόγο για «έκπληξη και προβληματισμό» που προκαλούν τέτοιες δηλώσεις εν μέσω διαβουλεύσεων για τη διαμόρφωση της κοινής διακήρυξης και πρόσθεσε ότι αυτές δικαιώνουν τους όρους που έχει θέσει ο κ. Ν. Αναστασιάδης: «Καθίσταται για άλλη μια φορά σαφές ότι η δεδηλωμένη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ανάγκη ώστε η κοινή διακήρυξη να καταγράφει ξεκάθαρα τις βασικές αρχές για τη λύση του Κυπριακού παραμένει η μόνη ασφαλιστική δικλίδα για να μην οδηγηθούμε σε αδιέξοδα», αναφέρει ο κ. Στυλιανίδης. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κ. Κούτρας δήλωσε ότι «η αμφισβήτηση της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αφυπνίσει τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό». Αντίδραση υπήρξε και εκ μέρους των Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών. Σε κοινή τους δήλωση η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου και η ομόλογός της από το ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους κάνουν λόγο για «προσβολή στην Ε.Ε. και τη διεθνή έννομη τάξη». Για το ίδιο θέμα ο κ. Γ. Κουμουτσάκος κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν.

Προβληματισμός

Πηγές του ΥΠΕΞ δεν κρύβουν, πάντως, τον προβληματισμό τους όχι μόνον για τις τελευταίες δηλώσεις, αλλά και για την αυξανόμενη συχνότητα των προκλήσεων του κ. Ερντογάν, τις οποίες αποδίδουν πρωτίστως στην αμφισβήτηση που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας και του κόμματός του, αλλά και στην τακτική μετωπικής σύγκρουσης με όλους που δείχνει να έχει επιλέξει. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προκλήσεις δεν περιορίζονται στις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, αλλά επεκτείνονται σε αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μέσω αβλαβών διελεύσεων στα χωρικά μας ύδατα και υπερπτήσεις (Φαρμακονήσι, Φούρνοι). Η Τουρκία συνεχίζει, επίσης, την πάγια τακτική της να αμφισβητεί το ελληνικό FIR και την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης, παρεμβαίνοντας κάθε φορά που εκδίδεται σχετική ελληνική Notam για διάσωση ανατολικά του 25ου μεσημβρινού με δική της Notam, στην οποία επιμένει ότι αρμόδιες για τον συντονισμό είναι οι τουρκικές αρχές. Αυτό έκανε και στις 28 Οκτωβρίου σε επιχείρηση διάσωσης μεταναστών βορείως της Κω, χωρίς ωστόσο κάποια έμπρακτη συνέχεια, καθώς οι 14 παράνοιμοι μετανάστες διασώθηκαν από ελληνικά σωστικά μέσα.