ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάσμα μεταξύ Αθήνας και τρόικας

Χάσμα εξακολουθεί να χωρίζει την κυβέρνηση και την τρόικα ως προς το δημοσιονομικό κενό του 2014, αν και σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, κατά τη χθεσινή συνάντηση, αυτό περιορίστηκε στα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα έχει μιλήσει για 500 εκατ. Η τρόικα δέχθηκε κάποια από τα μέτρα της ελληνικής πλευράς για τα φορολογικά έσοδα, αλλά εξακολουθεί να απορρίπτει αυτά που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας.

Σε λιγότερο αισιόδοξους και περισσότερο αυστηρούς τόνους, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε από τις Βρυξέλλες πως την Αθήνα και την τρόικα χωρίζουν «μίλια και δισεκατομμύρια» και εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές και πιθανότατα θα ολοκληρωθούν στις αρχές του επόμενου έτους.

Επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των προαπαιτουμένων και υπογράμμισε ότι δεν θα καταβληθούν οι δόσεις του δανείου, όσο δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα.

Πάντως, οι επικεφαλής του κλιμακίου που θα μεταβούν με τον κ. Στουρνάρα στις Βρυξέλλες για το Eurogroup της Πέμπτης θα επιστρέψουν την Παρασκευή στην Αθήνα, όπου θα παραμείνουν για μία ακόμη εβδομάδα. Στόχος είναι να υπάρξει σύγκλιση πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού, στις 21 Νοεμβρίου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή πολύ πιθανό.