ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πρόκληση με τουρκική φρεγάτα στο Αιγαίο

Κλιμακώνει η Τουρκία τις προκλήσεις στο Αιγαίο με μια δεύτερη διέλευση φρεγάτας από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, μέσα σε διάστημα μικρότερο του μηνός. Οπως ανακοίνωσε χθες το ΓΕΕΘΑ, η τουρκική φρεγάτα «Oruc Reis» κινούμενη σε πορεία νοτιοδυτική εισήλθε την Τρίτη το βράδυ στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ της Εύβοιας και της Σκύρου, όπου παρέμεινε περίπου μισή ώρα και ύστερα βγήκε σε πορεία νοτιοανατολική και κατεύθυνση προς τη Χίο.    

Στο ΓΕΕΘΑ κάνουν λόγο για «πλου πρόκληση» χαρακτηρίζοντας σοβαρό το περιστατικό. Οπως επισημαίνουν, το πλοίο βγήκε από τα Στενά του Ελλησπόντου με σαφή κατεύθυνση τα ελληνικά χωρικά ύδατα και ύστερα ανέστρεψε πλήρως την πορεία του για να επιστρέψει σε ένα σημείο λίγες δεκάδες μίλια νοτιότερα από εκεί που βγήκε. Πηγές του ΓΕΕΘΑ σημειώνουν ότι η πορεία της φρεγάτας καταστρατηγεί πλήρως την έννοια της αβλαβούς διέλευσης και εκτιμούν ότι η έξοδος είχε σαν αποκλειστικό στόχο να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Στο Πολεμικό Ναυτικό αντιλήφθηκαν αμέσως ότι η τουρκική φρεγάτα είχε περίεργους σκοπούς και γι’ αυτό ελληνικά πλοία την ακολούθησαν σε όλη τη διάρκεια της πορείας της. Το ΓΕΕΘΑ ούτως ή άλλως βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε επιφυλακή, αφού μέσα στον τελευταίο μήνα πέρα από τις διελεύσεις δύο τουρκικών φρεγατών μέσα από τα χωρικά μας ύδατα, έχουν σημειωθεί και δύο υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι και τους Φούρνους. Επίσης, στο υπουργείο Αμυνας σημειώνουν ότι πληθαίνουν τα τουρκικά δημοσιεύματα  που επιδεινώνουν το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνες παρενοχλούν είτε τουρκικά μαχητικά, είτε ψαράδικα σκάφη, Υπενθυμίζεται επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε πριν από τρεις εβδομάδες σε διάβημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ για τις υπερπτήσεις στο Φαρμακονήσι. Η σαφής πρόθεση της Αγκυρας να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο αποτυπώνεται και στην απόφαση, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Takvim», του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, να διοργανωθεί επιχείρηση για ανάσυρση της σορού του Ναΐλ Ερντογάν, ο οποίος ήταν κυβερνήτης τουρκικού F16 που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Χίου έπειτα από αερομαχία με ελληνικά μαχητικά, τον Οκτώβριο του 1996.