ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Απαραίτητη η ουσιαστική σύγκλιση»

«Ο κ. Σαμαράς έχει δρομολογήσει, με τις πολιτικές του, καταστάσεις που οδηγούν σε αντικοινωνικά μέτρα, υπερφορολόγηση και πλειστηριασμούς και εμποδίζουν την προγραμματική σύγκλιση. Αλλωστε, η πρόσκληση της κ. Μπακογιάννη αφορά τον πρωθυπουργό».

Με αυτόν τον τρόπο σχολίασαν συνεργάτες του κ. Φ. Κουβέλη την πρόταση της κ. Ντ. Μπακογιάννη στον πρωθυπουργό να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Θα ήταν λάθος, ωστόσο, να εκλάβει κάποιος την ανεπίσημη αυτή απάντηση ως απολύτως αρνητική. Και τούτο διότι στις συζητήσεις συγκεκριμένων στελεχών της ΔΗΜΑΡ φαίνεται να έχει επανέλθει τις τελευταίες ημέρες η ιδέα επαναπροσεγγίσεως του κόμματος με την κυβέρνηση, με την προϋπόθεση, όμως, τούτο να γίνει με όρους πραγματικής σύγκλισης των πολιτικών τους διαφορών.

Ενδεικτική προς τούτο είναι μια συνέντευξη που παραχώρησε ο στενός συνεργάτης του κ. Κουβέλη, Δημ. Χατζησωκράτης, στη Sunday News. Χαρακτήρισε μεν «απίθανη» την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση «όσο υλοποιείται η ακολουθούμενη πολιτική», αλλά έκρινε σκόπιμο να τονίσει κάτι που δεν απέχει πολύ από την πρόταση της κ. Μπακογιάννη: «Μπορεί να διαμορφωθεί κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή στη βάση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας και αναγκαίων δεσμεύσεων στο φως και της πρόσφατης εμπειρίας. Το πρωτεύον είναι η συμφωνία στις πολιτικές. Σε μια τέτοια προοπτική η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη, και το έχει αποδείξει, να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν», ανέφερε επί λέξει. Με άλλα λόγια, ο κ. Χατζησωκράτης διεμήνυσε ότι ο κ. Κουβέλης δεν θα ήταν αρνητικός ακόμη και να ξαναβάλει τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση αν έκρινε ότι από τη δική του στάση διακυβεύεται το εθνικό συμφέρον. Υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, τούτο να συνοδευθεί από έμπρακτες εγγυήσεις –ακόμη και του κ. Σαμαρά– ότι οι κεντρικές επιδιώξεις της ΔΗΜΑΡ αυτή τη φορά θα γίνουν σεβαστές.

Είναι προφανές, βεβαίως, ότι η νέα θέση της ΔΗΜΑΡ δεν προσβλέπει στην άμεση μεταβολή της κυβερνητικής πολιτικής. Καθώς, ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει –ακόμη και βραχυπρόθεσμα– ένα κυβερνητικό ατύχημα, έχει μείζονα σημασία ότι ο κ. Κουβέλης διαμηνύει πλέον την πρόθεσή του να στηρίξει υπό προϋποθέσεις νέα κυβέρνηση υπό την παρούσα Βουλή, διότι θεωρεί καταστροφικό το σενάριο των πρόωρων εκλογών.