ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπό «επιτήρηση» οι Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ

Προβληματισμός για την τελική στάση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες ψηφοφορίες, εξακολουθεί –παρά την εκφραζόμενη αισιοδοξία– να επικρατεί στα επιτελεία των κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου. Αν και στις προχθεσινές συνεδριάσεις των δύο Κ.Ο. το κλίμα ήταν θετικό για τις αλλαγές τις οποίες ενσωμάτωσε στο σχέδιο νόμου για τον νέο φόρο ακινήτων ο κ. Ι. Στουρνάρας, αρκετοί βουλευτές έχουν εκφράσει την επιφύλαξή τους, έως ότου παραλάβουν το τελικό κείμενο. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι πολλοί βουλευτές και των δύο κομμάτων διαφωνούν καθέτως και με το ενδεχόμενο να προχωρήσει η άρση της προστασίας της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη σε τράπεζες.

Η προχθεσινή έγκριση του σχεδίου δίνει χρόνο στην κυβέρνηση να προετοιμαστεί για τη συζήτηση στη Βουλή, η οποία δεν προμηνύεται εύκολη. Αν και είναι σαφές ότι παρέχεται η δυνατότητα για αλλαγές στον νέο νόμο, ακόμη και κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία, στην κυβέρνηση ανησυχούν για πιθανή εκδήλωση νέων διεκδικήσεων, κυρίως εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσίως, πάντως, βουλευτές και από τα δύο κόμματα εντοπίζουν θετικά στοιχεία στον νέο νόμο. «Ο φόρος είναι προοδευτικός, αλλάζει άρδην το σχέδιο που είχε φέρει το υπ. Οικονομικών και εξαλείφονται μια σειρά από αδικίες για τη φορολόγηση, τα αστικά ακίνητα και τα αγροτεμάχια», δήλωσε (Alpha 9,89) ο κ. Ιορδ. Τζαμτζής και υπολόγισε τη μείωση στο λεγόμενο «χαράτσι» στο 17%. Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιμένουν κυρίως στο ζήτημα των πλειστηριασμών, το οποίο θα βρεθεί συντόμως στο επίκεντρο και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. «Δεν πρέπει να θιγούν αυτοί που έχουν α΄ κατοικία και δεν μπορούν να ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Η προστασία όμως να μην αφορά τους κακοπληρωτές», δήλωσε ο κ. Ι. Δριβελέγκας, ενώ ο κ. Α. Μακρυπίδης, ο βασικός διαπραγματευτής του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τη διαμόρφωση του φόρου ακινήτων μίλησε ευθέως (ΑΠΕ) για ανάγκη παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της α΄ κατοικίας για ακόμη ένα χρόνο, έως και το τέλος του 2014. Η διαπραγμάτευση με το ΥΠΟΙΚ για τα συγκεκριμένα ανοικτά μέτωπα έχει επαναφέρει και τις αιχμές εκ μέρους των βουλευτών για τον κ. Στουρνάρα και το επιτελείο του. Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ι. Κουτσούκου, ο οποίος μίλησε για «τεχνοκράτες που κινούνται έξω από τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ως «νέο σχέδιο δήμευσης – φορολόγησης των ακινήτων» περιγράφει τον υπό κατάρτιση νόμο η Κουμουνδούρου. Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση αποδίδεται η πρόθεση για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου «που επιβαρύνει επιπροσθέτως τους πολίτες, αναδεικνύοντας την τεράστια απόσταση που την χωρίζει από τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας». Από την Κουμουνδούρου τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης ενός φόρου, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο της ιδιοκτησίας κάθε πολίτη. Επίσης, θεωρούν ότι πρέπει να προβλεφθεί υψηλό αφορολόγητο όριο προκειμένου να προστατευθεί η πρώτη κατοικία.