ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επί ποδός πολέμου 40 διμοιρίες ΜΑΤ, ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ

Πάνω από 5.000 αστυνομικοί συμμετέχουν στα μέτρα της ΓΑΔΑ για την ομαλή διεξαγωγή της σημερινής πορείας με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 40ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο σχεδιασμός προβλέπει «ενεργοποίηση» όλων των διμοιριών της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) καθώς επίσης και δικυκλιστών των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι διμοιρίες της ΥΑΤ που μετέχουν σήμερα στα μέτρα φτάνουν τις 40. Με διαταγή του Αρχηγού κ. Νίκου Παπαγιαννόπουλου, μάλιστα, συγκροτήθηκαν πριν από λίγες ημέρες τέσσερις νέες διμοιρίες της ΥΑΤ λόγω… φόρτου εργασίας. Πιθανή πρέπει να θεωρείται η μετακίνηση στην Αττική διμοιριών υποστήριξης από όμορους νομούς.

Οπως κάθε χρόνο, στα μέτρα θα μετάσχουν αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας, αλλά και της Αντιτρομοκρατικής. Εχουν δοθεί οδηγίες για ελέγχους και προσαγωγές ατόμων πριν από την πορεία, τακτική που έχει εφαρμοστεί αρκετές φορές στο παρελθόν και θεωρείται αποτελεσματική από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Οι πρόσφατες εξελίξεις περί την ΕΡΤ και τη Χρυσή Αυγή αποτελούν πρόσθετες παραμέτρους στο φετινό επιχειρησιακό σχέδιο. Αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής εξηγούν ότι τόσο στις εγκαταστάσεις της Δημόσιας Τηλεόρασης όσο και περιμετρικά των γραφείων της Χρυσής Αυγής θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τον φόβο τυχόν απρόοπτων γεγονότων και επεισοδίων. Το θέμα, μάλιστα, απασχόλησε μία από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας στη ΓΑΔΑ. Εκεί, κατά πληροφορίες, ανώτατοι αξιωματικοί προχώρησαν σε επικαιροποίηση των «στόχων» που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής την οποία θα ακολουθήσει η πορεία. Οπως συνηθίζεται, ασφυκτικός κλοιός θα δημιουργηθεί γύρω από τη Βουλή, την Αμερικανική Πρεσβεία, καθώς και γύρω από κτίρια των υπολοίπων πρεσβειών που βρίσκονται κατά μήκος της οδού Βασ. Σοφίας. Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο έχει καταρτισθεί και για το ενδεχόμενο διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΟΣΠΕΡΤ, να θελήσουν να κατευθυνθούν προς το ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής, που ωστόσο δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό.

Η ΕΛ.ΑΣ. θα αναλάβει τη φύλαξη του Πολυτεχνείου στις 2 μ.μ. Μέχρι τότε την ευθύνη για την περιφρούρηση του χώρου θα έχουν οι πρυτανικές αρχές. Τις πρώτες απογευματινές ώρες, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναμένεται να παραταχθούν περιμετρικά του Πολυτεχνείου και στα γύρω στενά, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη φρούρηση και των υπολοίπων πανεπιστημιακών κτιρίων του κέντρου της Αθήνας, όπως για παράδειγμα το κτίριο της Νομικής, με δεδομένη την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί της τελευταίες εβδομάδες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα προχωρήσουν στη διάρκεια της ημέρας σήμερα άνδρες της Τροχαίας, ενώ τροποποιήσεις αναμένονται και στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. «Συνδρομή» στις επίγειες δυνάμεις θα παράσχει το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.