ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επιτέλους, βρείτε τα με την τρόικα»

«Αν η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον τα προαπαιτούμενα για το υπόλοιπο της δόσης που είχε εγκριθεί τον Ιούλιο, μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου, τότε ο Γιάννης [Στουρνάρας] θα περάσει πολύ δύσκολα».

Αυτή είναι η εκτίμηση που μετέφερε την Παρασκευή στην «Κ» έμπειρος τεχνοκράτης, στις Βρυξέλλες, ύστερα από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μολονότι το προηγούμενο βράδυ είχε γίνει εμφανής προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας και τρόικας, στον απόηχο των αυστηρότατων προειδοποιήσεων Ευρωπαίου αξιωματούχου την Τρίτη, οι οποίες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη χώρα μας, το μήνυμα που μεταφέρθηκε στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών ήταν σαφές: «Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειές σας και την πρόοδο που έχει συντελεστεί, αλλά τελειώνετε επιτέλους με την αξιολόγηση».

Το ίδιο ακριβώς κλίμα επικρατεί και στο Βερολίνο: «Μην παρερμηνεύετε τα καλά λόγια του κ. Σόιμπλε πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup και την ευγένεια του υπουργού. Η Αθήνα θα πρέπει να τα βρει με την τρόικα και να εφαρμόσει το πρόγραμμα», δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος στην «Κ», ενώ ανάλογα βαρύ ήταν το κλίμα και στην τελευταία συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων του ΕuroWorkingGroup.

Τα προαπαιτούμενα

Επί της ουσίας, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο αξιολογήσεις, με διαφορετικές προθεσμίες και παραμέτρους. Η πρώτη αφορά τα προαπαιτούμενα του περασμένου Ιουλίου και η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις για την ταχύτατη ολοκλήρωσή της, όπως διεμήνυσε, άλλωστε, και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Πέμπτη.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στα τρία εκ των τεσσάρων προαπαιτουμένων για την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου που εκκρεμεί (ρύθμιση οφειλών κράτους σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, κινητικότητα στο Δημόσιο, κώδικας δικηγόρων) και απομένει πλέον το μεγάλο «αγκάθι» της τύχης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Η τρόικα επιμένει ότι η επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη ούτε μπορεί να γίνει και άρα πρέπει να κλείσει. Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει αντιπρόταση, η οποία και συζητείται και προβλέπει ότι η Αθήνα δεσμεύεται να κλείσει τα ΕΑΣ, εφόσον δεν καταστούν κερδοφόρα μέσα σε διάστημα 28 μηνών από την εξυγίανσή τους (η προθεσμία είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα υπό διαπραγμάτευση).

Η τρέχουσα αξιολόγηση

Το δεύτερο μέτωπο αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση, η οποία, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Στουρνάρας στις Βρυξέλλες, έχει αρκετά ανοικτά μέτωπα: πρώτον, την απαίτηση της τρόικας για πλήρη άρση των πλειστηριασμών από 1ης Ιανουαρίου 2014, που δεν αποδέχεται η Αθήνα, δεύτερον, το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014, τρίτον, τα μέτρα για το 2015 και το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα φτάνει μέχρι το 2017, τέταρτον, τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να μπορεί να ορίζει τις διοικήσεις των προς ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών και πέμπτον, ένα σαφές σχέδιο για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα της ακίνητης περιουσίας, το οποίο, όπως είπε και ο κ. Ντάισελμπλουμ, θα περιλαμβάνει και τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων. Τα συγκεκριμένα μέτωπα είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατον, να κλείσουν πριν από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για φέτος, στις 9 Δεκεμβρίου.

Η εκτίμηση που επικρατεί, άλλωστε, στις Βρυξέλλες είναι ότι δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας για την Ελλάδα (η επόμενη μεγάλη λήξη ομολόγου είναι τον Μάιο) και η διαπραγμάτευση μπορεί να παραταθεί και μετά τις γιορτές. Τότε θα είναι γνωστά και τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών και άρα θα γνωρίζουμε αν το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, για το δεύτερο μισό του 2014, μπορεί να καλυφθεί από τυχόν αδιάθετα κονδύλια που θα περισσέψουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού αποτελεί προϋπόθεση για να καταβληθεί η επόμενη δόση, ακόμη κι αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετέχει σε προγράμματα στήριξης που είναι πλήρως χρηματοδοτημένα για τους επόμενους 12 μήνες.