ΠΟΛΙΤΙΚΗ

700.000 άτομα πάσχουν από τη νόσο ΧΑΠ

Αγνωστη στο ευρύ κοινό, αλλά και «αδιάγνωστη» στο 50% των ατόμων που πάσχουν από αυτή, παραμένει στη χώρα μας η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Υπολογίζεται ότι σήμερα στην Ελλάδα 700.000 άτομα πάσχουν από τη νόσο, από τους οποίους όμως οι μισοί δεν το γνωρίζουν. Σε παγκόσμια κλίμακα πάσχουν από ΧΑΠ περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι, ενώ η νόσος αποτελεί την 5η αιτία αναπηρίας και την 4η αιτία θανάτων, με προοπτική ανόδου στην 3η θέση, και αποτελεί μια από τις 3 βασικές νόσους (μαζί με τη στεφανιαία και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια) που επηρεάζουν αρνητικά τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο παράδοξο της συγκεκριμένης νόσου, που παρά την υψηλή συχνότητά της δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό ούτε καν στα άτομα που ανήκουν στην «ομάδα υψηλού κινδύνου» για την εκδήλωσή της, δηλαδή στους καπνιστές, αναφέρθηκαν χθες οι εκπρόσωποι της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Οι ειδικοί γιατροί τόνισαν παράλληλα και το έλλειμμα που υπάρχει στη χώρα μας σε πνευμονολόγους ακόμα και σε μεγάλες μονάδες υγείας της χώρας. Οπως ανέφεραν, σήμερα ακόμα και μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως τα ΚΑΤ, Ιπποκράτειο, Αλεξάνδρα, Αρεταίειο, Τζάνειο, Ασκληπιείο Βούλας κ.ά., δεν έχουν στο οργανόγραμμά τους ούτε μία θέση πνευμονολόγου. Και αυτό, όταν το 60% των περιστατικών που εξετάζονται ως «παθολογικά» αφορά αναπνευστικό πρόβλημα. «Οι Ελληνες ασφαλισμένοι και σκληρά φορολογούμενοι πολίτες αυτής της χώρας δικαιούνται στον 21ο αιώνα καλύτερες παροχές υγείας», κατέληξαν οι εκπρόσωποι της ένωσης, σημειώνοντας ότι σήμερα η συχνότητα των νοσημάτων του αναπνευστικού και οι παροξύνσεις τους, λόγω της εποχικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθιστούν την ύπαρξη πνευμονολόγων απαραίτητη σε κάθε δημόσιο φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας οποιουδήποτε επιπέδου.

Σε ό,τι αφορά τη ΧΑΠ, οι γιατροί τόνισαν ότι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα, ενεργητικό ή/και παθητικό. Ενας από τους λόγους δε για τoυς οποίους η νόσος δεν είναι γνωστή είναι επειδή δεν γίνεται αντιληπτή κοινωνικά ως ασθένεια. Οπως ανέφεραν, η εικόνα ενός καπνιστή/τριας 40-45 ετών που βήχει, βγάζει πτύελα και λαχανιάζει εάν ανεβεί μια μικρή ανηφόρα ή δύο ορόφους κατά πολλούς θεωρείται φυσιολογική ή αναμενόμενη. Πρόκειται όμως για τα αρχικά συμπτώματα της ΧΑΠ τα οποία σταδιακά επιδεινώνονται, καθιστώντας στην τελική φάση τον πάσχοντα ανάπηρο, αφού δεν μπορεί να αναπνεύσει χωρίς τεχνική υποστήριξη. Σε έναν άνθρωπο που έχει εκτεθεί ενεργητικά ή παθητικά στο κάπνισμα και έχει κάποιο από τα συμπτώματα, η διάγνωση της ΧΑΠ γίνεται με σπιρομέτρηση (εξέταση αναπνοής).