ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική με ΣΥΡΙΖΑ από Βενιζέλο

Γραμμή απόλυτης και ευθείας σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αλ. Τσίπρα αναμένεται να χαράξει σήμερα το μεσημέρι ο κ. Ευ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου (τα μέλη του οποίου συσκέφθηκαν και χθες το βράδυ υπό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ) προετοιμάζονται για μια περίοδο υψηλών πολιτικών τόνων, ιδίως μετά την αναγγελία του κ. Τσίπρα για κατάθεση του αιτήματος εξεταστικής επιτροπής για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τις αμέσως επόμενες ημέρες. Παρά τον πόλεμο τον οποίο έχει κηρύξει ο κ. Βενιζέλος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι εντός της Κ.Ο. επιμένουν οι φωνές όσων, είτε έμμεσα είτε άμεσα, κρατούν ανοιχτή την πόρτα ενός ενδεχόμενου διαλόγου με την Κουμουνδούρου.

Συγκεκριμένα, στη Χαρ. Τρικούπη υποβαθμίζουν τη σημασία δηλώσεων βουλευτών όπως αυτή του κ. Γ. Ντόλιου, ο οποίος εκτίμησε (Real fm) ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «με πολιτικούς όρους». Δεδομένου ότι η δήλωση έγινε τη Δευτέρα, με αφορμή μάλιστα την αντίδραση του κ. Βενιζέλου («Τα Νέα») στη συνέντευξη του κ. Τσίπρα («Αυγή»), ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον κ. Ντόλιο εκ μέρους της Χαρ. Τρικούπη. Ο βουλευτής υποβάθμισε τη σημασία της αποστροφής του, επισημαίνοντας ότι στην ίδια συνέντευξη τόνισε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει στον δρόμο τον οποίο εγκαινίασε ο κ. Τσίπρας μετά και τις τελευταίες τοποθετήσεις του στο Τέξας. Ενταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλεί και η στάση της τρόικας σε μια σειρά ζητημάτων. Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης ζήτησε χθες ευθέως την αποχώρηση της τρόικας από τη χώρα. «Η τρόικα δεν διευθύνει την τύχη της χώρας. Ας μην υπάρξει αυτή τη φορά συμφωνία με την τρόικα», δήλωσε χαρακτηριστικά (Star) ο πρώην υπουργός. Ο κ. Σκανδαλίδης παρότρυνε, εμμέσως πλην σαφώς, τον κ. Τσίπρα να εγκαινιάσει έναν ευρύτερο διάλογο, ενώ υπεραμύνθηκε του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι έχει ιστορία και δεν είναι Ενωση Κέντρου. Ο κ. Σκανδαλίδης εκτίμησε, επίσης, ότι αν τη διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν μπορεί να τη φέρει εις πέρας η σημερινή κυβέρνηση, «θα μπορούσε να το κάνει μια νέα προοδευτική κυβέρνηση ύστερα από εκλογές». Ως προς το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, ο κ. Δ. Καρύδης επέμεινε χθες (Βήμα fm) ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της συμφωνίας μεταξύ των Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για τον φόρο ακινήτων, ενώ επανέλαβε την άρνηση της Χαρ. Τρικούπη για απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Η Κεντροαριστερά

Στη συζήτηση περί Κεντροαριστεράς παρενέβη χθες ο κ. Ι. Σουλαδάκης με άρθρου του σε ιστοσελίδα (tovima.gr). Ο κ. Σουλαδάκης υπεραμύνθηκε των επιλογών του κ. Βενιζέλου έως σήμερα και κατέθεσε πρόταση για την υπέρβαση των προβλημάτων του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, προτείνει να ανακηρυχθεί επίτιμος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Σημίτης και αντιπρόεδροι οι Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδης και Αλ. Παπαδόπουλος, προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ενότητας της παράταξης.